Vlaamse Volksunie

Dodehoekspiegel: N-VA wetsvoorstel wacht op goedkeuring (18/10/01)

Deze week vielen er weer twee doden te betreuren door het ontbreken van een dodehoek- of Dobli-spiegel bij vrachtwagens. En weer reageert minister van Mobiliteit en Vervoer Durant met de aankondiging dat er werk wordt gemaakt om tegen uiterlijk 2003 alle vrachtwagens verplicht te voorzien van een dodehoekspiegel. Voor de N-VA kan er niet langer getalmd worden, levens staan op het spel. Reeds in maart van dit jaar diende Kamerfractievoorzitter Frieda Brepoels een wetsvoorstel in dat voorziet in een wijziging van het technisch reglement zodat autobussen en vrachtwagens voortaan verplicht uitgerust dienen te zijn met de dobli-spiegel en dit vanaf 1 januari 2002. Bij wijze van overgangsmaatregel kan, naar Nederlands model, een subsidieregeling worden ingevoerd. Het wetsvoorstel kreeg reeds een positief advies van de Vlaamse regering mee en staat geagendeerd voor bespreking in de Commissie voor Infrastructuur en Verkeer. De N-VA vraagt minister Durant en de meerderheidspartijen om de dodehoekspiegel niet het voorwerp te laten zijn van het spel van oppositie en meerderheid en zo snel mogelijk de constructieve bespreking van het N-VA wetsvoorstel aan te vatten.

Jaarlijks sterven ongeveer 15 mensen omdat vrachtwagenchauffeurs andere weggebruikers niet zien wanneer deze zich naast hun voertuig bevinden bij het afslaan naar rechts. Ondertussen loopt het dodental nog op. De chauffeurs zelf erkennen dit probleem en smeken om een oplossing. Deze is voorhanden in de vorm van de zogenaamde dobli-spiegel, een kleine bolle spiegel vergelijkbaar met de spiegels aan gevaarlijke haarspeldbochten.

Toch blijft minister van Mobiliteit Durant zich verschuilen achter allerhande drogredenen. In Nederland bestaat reeds een goed werkend subsidiesysteem voor de installatie van de dobli-spiegel. Zonder opgave van reden, beweerde de minister reeds eerder niet veel te voelen voor de invoering van dit systeem in ons land. Daarnaast roept ze de Europese concurrentieregels in om het verplicht maken van de dobli-spiegel voor zich uit te schuiven.
Op Europees niveau zijn de lidstaten het eens geworden over de noodzaak de Europese richtlijn 71/127/EEG in die zin aan te passen. Brepoels wenst echter niet te wachten op Europa - een wijziging van de richtlijn zal wellicht nog minstens een jaar op zich laten wachten - en diende daarom een wetsvoorstel in om het gebruik van de Dobli-spiegel in ons land verplicht te maken. De bijkomende kosten voor de transportsector zijn makkelijk te dragen. Indien investeringen die het comfort van de vrachtwagen verhogen mogelijk zijn, mag men de ogen niet langer sluiten voor eenvoudige oplossingen die veel verkeersslachtoffers kunnen vermijden.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, N-VA kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be