Gemeente Breda

18-10-2001

Gemeente Breda ontstemd over beweringen Vereniging Eigen Huis Beweringen niet op feiten gebaseerd

Het college van burgemeester en wethouders is ontstemd over de suggesties van de Vereniging Eigen Huis (VEH) dat de gemeente Breda ambtenaren bevoordeelt bij toewijzing van kavels. Dit zou blijken uit het rapport Wie dicht bij het vuur zit, warmt zich het best, vriendjespolitiek bij het toewijzen van nieuwbouwwoningen dat de VEH gisteren publiceerde en aanbood aan staatssecretaris Remkes. Het college van B&W betreurt het dat de beweringen van de VEH niet op feiten gebaseerd zijn. Daardoor wordt de goede naam van de gemeente Breda op onterechte en onnodige wijze geschaad. Het college van B&W vindt dit des te pijnlijker omdat zij, evenals de VEH, van mening is dat de toewijzing van woningbouwkavels op volstrekt open en controleerbare wijze dient plaats te vinden. Het college van B&W vraagt de VEH om rectificatie.

In het rapport zijn vijf klachten vermeld die betrekking hebben op gevallen in Breda. Daarvan zijn er twee waarbij de kaveltoewijzing onder verantwoordelijkheid van de gemeente Breda heeft plaatsgevonden. De VEH suggereert dat in die gevallen bevoordeling van gemeentelijke ambtenaren heeft plaatsgevonden. De gemeente heeft naar aanleiding van de berichten beide gevallen onderzocht. De conclusie is dat noch in Kroeten, noch in Effen sprake is geweest van enige ontoelaatbare bevoordeling van welke doelgroep dan ook.

In Kroeten zijn vijf kavels buiten de loting gehouden: vier vanwege afspraken met grondeigenaren voor gemeentelijke grondverwervingen ten behoeve van planontwikkeling. Eén kavel is verloot ten behoeve van een gehandicaptenwoning binnen deze specifieke doelgroep. Alle andere kavels zijn volgens een vooraf vastgesteld lotingreglement door een notaris toegewezen.
In Effen waren de kavels primair bedoeld voor huishoudens die moesten wijken voor de aanleg van de Hogesnelheidslijn. Binnen deze planontwikkeling bleven zeven kavels over, die onder gegadigden op gelijke wijze als in Kroeten zijn verloot. In geen van de gevallen is een kavel toegewezen aan iemand die ambtenaar bij de gemeente Breda is of was. De toewijzingsprocedures zijn van begin tot het einde openbaar geweest.

Breda, 18 oktober 2001