Gemeente Nieuwegein

Gemeente evalueert oudkomersprogramma
De gemeente Nieuwegein heeft de eerste resultaten van het taal- en inburgeringprogramma voor oudkomers geëvalueerd. Dit programma loopt van 2000 tot en met 2003 en wordt, in opdracht van de gemeente, uitgevoerd door het ROC Utrecht. De conclusie van de gemeente is dat het ROC Utrecht op veel fronten een goede ontwikkeling in gang heeft gezet, maar dat de resultaten op onderdelen achter blijven bij de verwachtingen. De gemeente zal daarom samen met het ROC Utrecht de komende periode goed de vinger aan de pols houden om de doelen die in het meerjarige programma staan toch te kunnen behalen.

Oudkomers zijn allochtonen die al langer in Nederland verblijven en niet onder de Wet Inburgering Nieuwkomers vallen. Het oudkomersprogramma is gericht op werklozen en opvoeders, die tot de oudkomers in Nieuwegein behoren. Het is de bedoeling dat zij door succesvolle afronding van de taal- en inburgeringstrajecten betere mogelijkheden krijgen om te participeren in de samenleving.

Uit de evaluatie bleek dat in 2001 minder opvoeders dan was afgesproken hebben deelgenomen aan het programma. De gemeente wil daarom volgend jaar extra aandacht besteden aan de trajecten voor ouders met kinderen tot 12 jaar, zodat veel meer opvoeders met goed gevolg een traject kunnen afronden. Om dit te bereiken vraagt de gemeente aan het ROC Utrecht meer aandacht te schenken aan de organisatie van de werving en de intake van deelnemers, verzuim en uitval, en de ontwikkeling naar een vraaggericht op de cursist afgestemd programma.
Het ROC Utrecht start in dit kader eind 2001 een nieuw programma voor opvoeders in het informatiecentrum voor allochtone ouders in Wijkersloot. Bij de werklozen was er meer belangstelling. Het traject voor deze doelgroep wordt in 2002 voortgezet en verder uitgebouwd. Uit de evaluatie kwam verder naar voren dat het doel van het oudkomersprogramma niet altijd even duidelijk is. Daarom vraagt de gemeente het ROC om in 2002 meer aandacht te besteden aan de communicatie met de samenwerkingspartners en de doelgroep. Het ROC Utrecht werkt bij de uitvoering van het programma onder meer samen met Centrum BOA, de Stichting Welzijn Nieuwegein e.o., Kliq en de sociale dienst van de gemeente.

---

Invoerdatum 18-10-2001

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein