LTO Nederland

Verbod zwavel bewijs van failliet gewasbeschermingbeleid

Donderdag 18 oktober 2001 - Het dreigende verbod op zwavel, het middel waar de biologische fruitteelt op drijft, toont aan dat het totale gewasbeschermingbeleid in Nederland failliet is. Zwavel, het middel tegen o.a. schurft in appel in de biologische teelt en hagelschot ziekte in pruim, dreigt zijn toelating te verliezen. Zonder de inzet van zwavel is biologische fruitteelt in Nederland onmogelijk.

Per 1 november as. loopt de huidige toelating van spuitzwavel voor de fruitteelt af. Het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) heeft te kennen gegeven dat de verlengingsaanvraag niet in behandeling wordt genomen. Als reden hiervoor wordt gegeven dat niet alle gevraagde studies zijn uitgevoerd en aangeleverd en daarmee het dossier volgens het CTB onvolledig is.

Het feit dat zwavel dreigt te verdwijnen, toont nog eens aan hoe krom het toelatingsbeleid in Nederland in elkaar steekt. Één van de doelen van het gewasbeschermingbeleid is duurzame productie in de agrarische sector te bevorderen, terwijl dit in de praktijk juist wordt gefrustreerd. De middelen die nodig zijn voor de biologische en geïntegreerde teelt verdwijnen door het toelatingsbeleid in hoog tempo.

Deze ontwikkeling zal er toe leiden dat in Nederland binnenkort de ene teelt na de andere zal verdwijnen, of deze nu standaard, geïntegreerd of biologisch is. De huidige wetgeving is de oorzaak van de ontstane situatie. De Nederlandse markt is te klein voor de farmaceutische industrie om hiervoor apart investeringen te doen. De fabrikanten investeren alleen in het onderzoek en in het tempo die de Europese dossiers vereisen in het kader van de harmonisatie van gewasbeschermingsmiddelen. Het toelatingsbeleid in Nederland leidt er toe dat producten, die noodzakelijk zijn voor de gewasbescherming, niet meer rendabel op de markt kunnen worden gezet. De situatie kan naar de mening van de NFO alleen worden doorbroken indien het toelatingsbeleid qua eisen en tempo meer in de pas gaat lopen met de Europese harmonisatie.

Nadere informatie: NFO (tel. 070-3382900) en Afdeling Communicatie LTO-Nederland (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: NFO)