LTO Nederland

LTO-onderhandelaar Leo van der Zon teleurgesteld in vakbonden

'In nieuwe CAO moeten veranderingen op bedrijven en in samenleving zichtbaar zijn'

Donderdag 18 oktober 2001 - LTO-Nederland is zeer teleurgesteld over de opstelling van beide vakbonden (FNV en CNV) in de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de Glastuinbouw en het besluit om het overleg af te breken. ''De bonden realiseren zich heel goed, dat in de huidige werksituaties meer flexibiliteit en maatwerk nodig is. Niet alleen de werkgevers, maar ook de werknemers willen dat. Dan moet je niet aan oude stokpaardjes vasthouden, zegt Leo van der Zon, die de LTO-delegatie leidt in de onderhandelingen met de bonden.

Consequentie van het afgebroken overleg is dat de CAO-loze periode langer duurt. Van der Zon hoopt dat de bonden snel weer aantafel schuiven. We willen graag in gesprek blijven om in ieder geval over minder heikele onderwerpen voortgang te kunnen boeken.

Bij de laatste CAO-onderhandelingen (1998) en ook de afgelopen jaren heeft LTO-Nederland meerdere keren aan de bonden laten weten dat de agrarische CAOs aan vernieuwing toe zijn en meer toegespitst moeten worden op maatschappelijke ontwikkelingen en veranderingen op de bedrijven. Dit staat ook centraal in zowel de aanbiedingsbrief, die eind vorig jaar naar de bonden is gestuurd als de brief van 28 augustus jl. Van der Zon heeft de indruk, dat de bonden zich het afgelopen jaar amper verdiept hebben in noodzakelijke veranderingen.

LTO-Nederland heeft voorgesteld om de arbeids- en rusttijden meer af te stemmen op de bedrijfsvoering en de wensen van de individuele werknemer. Dit sluit aan bij ontwikkelingen, zoals die zich op veel bedrijven en in de samenleving voordoen. De werkgevers willen dat het overleg over wanneer en op welke uren wordt gewerkt meer op de bedrijven zelf wordt geregeld.

Volgens Van der Zon houden de bonden krampachtig vast aan een centralistische benadering, terwijl juist op het gebied van werk en zorg de veranderingen snel gaan. 'In een nieuwe CAO moeten die veranderingen op de een of andere manier zichtbaar worden. De bonden hebben blijkbaar onvoldoende vertrouwen in de werkgevers. LTO heeft echter ook voorstellen om de inspraak en medezeggenschap op ondernemingniveau te regelen en bevorderen.'

Nadere informatie: Afd. Communicatie (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)