Vlaamse Volksunie

Regering nu ook verdeeld over stakingsrecht (18/10/01)

De recente stakingen bij Sabena en het spoor hebben grote onvrede veroorzaakt. Wie het reizigersvervoer, vooral het openbaar vervoer stillegt, treft niet in de eerste plaats zijn werkgever. De reiziger, de pendelaar, de economie worden buiten proportie zwaar getroffen.

Na de huiskring, de werkkring, de media heeft nu ook de politiek zich over de aangelegenheid uitgelaten.

De VLD-voorzitter doet eens te meer stoer. Na het Lambermontakkoord dreigde hij met de splitsing van de ziekteverzekering. Nu wil hij dat in de toekomst een rechtbank vooraf zal moeten oordelen of een staking bij een openbare dienst gewettigd is. De vakbond zou vooraf moeten aantonen dat de geplande staking proportioneel is en in verhouding staat met het beoogde doel.

Het ziet er opnieuw naar uit dat de VLD bakzeil zal moeten halen. Zowel de SPA-als de AGALEV-voorzitter schoten het voorstel onmiddellijk af. AGALEV vindt blijkens haar persmededeling van 17 oktober het recht op mobiliteit zelfs geen fundamenteel recht waartegen het stakingsrecht kan afgewogen worden in bepaalde omstandigheden. Deze partij diende zelfs een wetsvoorstel in waarbij aan werknemers het recht gegeven wordt rechterlijke uitspraken op éénzijdig verzoekschrift te negeren. Ook vice-premier Laurette Onkelinx verdedigde vanmiddag in de kamer op vraag van Geert BOURGEOIS het stakingsrecht als een fundamenteel recht, een democratisch principe dat zij blijkbaar in geen enkele omstandigheid in vraag wil stellen.

De VLD komt eens te meer hopeloos te laat. Zij keurde zopas een regeerverklaring goed waarin -op eis van de Waalse socialisten- een sociaal bemiddelaar zal ingezet worden nadat één van de partijen zich tot de rechterlijke macht gewend heeft. Precies het omgekeerde van wat de VLD nu zegt dus :

Geen voorafgaande rechterlijke machtiging tot staking,

Zelfs geen onmiddellijk optreden meer van de rechterlijke macht na het uitbreken van de staking, om bijvoorbeeld andere fundamentele rechten zoals het recht op mobiliteit, op arbeid,in de afweging te betrekken.

Geen behandeling meer op éénzijdig verzoekschrift bij de burgerlijke rechtbank, maar tegensprekelijke beslechting door de arbeidsrechtbanken.

De N-VA is van oordeel dat het stakingsrecht net zoals andere rechten niet absoluut is. Er is stakingsvrijheid, maar ook recht op mobiliteit bijvoorbeeld. Algemeen kan gesteld worden dat essentiële diensten van algemeen belang altijd moeten verzekerd worden. De staking is een ultiem middel dat pas kan aangewend worden als alle overleg uitgeput is.

De N-VA wil het recht op mobiliteit in de grondwet verankerd zien. Zal de VLD hieraan haar steun verlenen ?

De N-VA zal een wetsvoorstel indienen dat veel evenwichtiger is dan het VLD-voorstel.
De N-VA wil geen voorafgaande rechterlijke toetsing en wil een trapsgewijs overleg uitbouwen, bijvoorbeeld met inschakeling van een bemiddelaar wat nu niet bestaat in de openbare sector. De N-VA wil dan ook een uitbreiding van de Wet betreffende de prestaties van algemeen belang in vredestijd op de openbare sector.

Het stakingsrecht is een fundamenteel recht, maar ook het recht op algemene dienstverlening is fundamenteel.

Het is zeer de vraag of deze zwaar verdeelde paars-groene meerderheid in staat zal zijn om een evenwichtige oplossing te ontwikkelen voor deze wettelijke lacune.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, wnd. voorzitter, en Danny Pieters, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be