Perskamer

Ir. Huib Visser (TNO TPD) wint prijs voor innovatieve ontwerpen voor optische ruimtevaartinstrumenten

TNO

18 oktober 2001

Op 15 oktober heeft Ir. Huib Visser (1944) de David Richardson Medal ontvangen van de Optical Society of America (OSA.) Huib Visser heeft de prijs gekregen voor zijn innovatieve ontwerpen bij het maken van optische ruimtevaartinstrumenten. Belangrijk bij het ontwerpen van deze systemen is het oplossen van problemen veroorzaakt door bijvoorbeeld trillingen, vibraties, toleranties en thermische omstandigheden. Het integreren van een scala aan onderdelen in een dergelijk complex systeem, is volgens de jury de kracht van Visser.

De laatste 15 jaar is Huib Visser succesvol geweest in het ontwerpen van spectrometers voor gebruik in de ruimte. Deze spectrometers worden gebruikt voor aardobservatie en waarnemingen in het heelal. Een belangrijke bijdrage van zijn ontwerpwerk is te vinden in de Global Ozone Monitoring Instrument (GOME.) Een onderdeel hierin is het Ozone Monitoring Instrument (OMI.) Ook het ontwerpen van satelliet laser afstandmeters behoort tot het ontwerpgebied van Huib Visser.

Huib Visser studeerde aan de TU Delft en is sinds zijn afstuderen in 1968 werkzaam bij TNO TPD. Op dit moment werkt hij onder andere aan het optisch ontwerp van de Heterodyne Instrument, de infrarode afstandmeters die een plaats moet krijgen in een ESA ruimtevaart missie in 2007. TNO heeft al eerder het internationaal hoogstaande werk van Huib Visser beloond met een TNO Senior Research Fellowship. Recent nog is deze erkenning vernieuwd.

Meer informatie:
TNO TPD

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

---

...zie TNO magazine