Provincie Utrecht

Persbericht
1003442400

Expositie met werk van diverse kunstenaars
Jong Talent in Provinciehuis Utrecht

Woensdag 17 oktober vond in het Provinciehuis te Utrecht de officiële opening plaats van de expositie Jong Talent door Jan van Bergen, gedeputeerde Cultuur van de provincie Utrecht. De expositie toont werk van alle kunstenaars die tot nu toe aan het project Jong Talent hebben meegewerkt. Het project is in 1998 door de Provinciale Kunstuitleen Utrecht ontwikkeld om jonge kunstenaars in de gelegenheid te stellen aan de praktijk van het kunstenaarsschap te wennen. Daarnaast wil de kunstuitleen met het project de samenwerking tussen Utrechtse kunstinstellingen bevorderen.

De Provinciale Kunstuitleen Utrecht geeft jaarlijks onder de noemer Jong Talent aan drie eindexamenkandidaten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht de opdracht een kunstwerk in oplage te maken. De kunstenaars worden geselecteerd na een bezoek aan diverse ateliers. Na een ontwerpfase volgt de definitieve uitvoering van het werk in nauwe samenwerking met de medewerkers van het Grafisch Atelier Utrecht. Bij de kunstwerken wordt een educatieve activiteit ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs. De activiteit leert kinderen op speelse wijze kijken naar beeldende kunst. De kunstwerken en het educatieve project worden verspreid over het netwerk van kunstuitleencentra in de provincie Utrecht. Inmiddels heeft Jong Talent drie achtereenvolgende jaren plaatsgevonden en is Jong Talent IV in ontwikkeling.

Deelnemende kunstenaars Aan Jong Talent I hebben meegewerkt Femke Hogenbosch, Saadi al Rahal en Judith Veldhoen. Aan Jong Talent II werkten mee de kunstenaars Bas Fontein, Joop Stoop en Monika Zarzecna en aan Jong Talent III Martijn Beukers, Ada van den Brink en Judith Hettema. Aan Jong Talent IV - nog in ontwikkeling - werken mee: Frank Koolen, Wouter van de Koot en Myrthe Steenweg. Naast het werk dat de diverse kunstenaars in opdracht van de Provinciale Kunstuitleen Utrecht speciaal voor Jong Talent hebben gemaakt, toont de expositie aanvullend werk van hun hand. Tevens is de kunstenaar gevraagd op te tekenen wat het project voor hun carrière in de kunsten heeft betekend.

De expositie is te zien in het Provinciehuis aan de Pythagoraslaan 101 te Utrecht van 18 oktober tot en met 6 november 2001. De tentoonstelling bevindt zich in de loopbrug van het Provinciehuis, geopend van ma. t/m vr. tussen 9.00 en 17.00 uur. Bezoekers kunnen zich melden bij de receptie.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of per e-mail:
Ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl .