NVMP

Leerlingen recyclen zelf hun ingezamelde elektrische apparaten


Een kijkje in de keuken van een recyclebedrijf
Leerlingen recyclen zelf hun ingezamelde elektrische apparaten

Zoetermeer, 10 oktober 2001

Leerlingen uit groep 7 van de Nassauschool in Hilversum recyclen op vrijdag 19 oktober vanaf 09.15 uur zelf hun ingezamelde kleine elektrische apparaten bij het recyclebedrijf Recydur in Apeldoorn. Hun school doet mee aan de inzamelactie van de Stichting NVMP (Nederlandse Verwijdering Metelektro Producten). Door per leerling een klein, afgedankt elektrisch apparaat in te zamelen, krijgt de school een nieuwe computer cadeau. Omdat de school één van de eerste deelnemers aan de actie is, mogen de leerlingen bij uitzondering zelf een kijkje in de recyclekeuken nemen. De leerlingen kunnen hun ingezamelde apparaten van het begin tot het eind volgen, zodat zij precies zien wat daarvan uiteindelijk kan worden hergebruikt.

Lesmateriaal
De leerlingen van de Nassauschool weten al een en ander van recycling, want zij werkten met het lesmateriaal -Radio wordt fietswiel- dat de NVMP speciaal voor de inzamelactie liet ontwikkelen. Hierin wordt tekst en uitleg gegeven over recycling van kleine elektrische apparaten. Op 19 oktober zien zij het recycleproces levensecht. Op de website, www.indetas.nl, die bij het lesmateriaal hoort, kunnen leerlingen het recycleproces virtueel volgen.

De Nassauschool behoort tot de eerste tweehonderd basisscholen die in oktober zijn gestart met de inzamelactie. In november en januari starten nog eens ongeveer achthonderd scholen. De NVMP hoopt via de scholenactie niet alleen de leerlingen maar ook hun ouders bewust te maken van het nut van het inleveren en recyclen van kleine elektrische apparaten. Grotere apparaten worden meestal wel ingeleverd. Helaas belanden kleine afgedankte apparaten zoals elektrische tandenborstels, broodroosters en boormachines nog te vaak in de vuilnisbak.

NVMP
Jaarlijks gaan ruim drie miljoen kleinere elektrische apparaten bij het vuilnis. Wordt hier niets mee gedaan, dan gaat dit materiaal verloren op stortplaatsen of in verbrandingsovens. Terwijl praktisch alle materialen van deze apparaten opnieuw voor andere producten kunnen worden gebruikt. De NVMP heeft een landelijk systeem opgezet waarbij oude elektrische apparaten efficiënt en milieuvriendelijk worden ingezameld en verwerkt.
In de NVMP zijn Nederlandse producenten en importeurs van elektrische apparaten verenigd. Deze zijn sinds 1 januari 1999 verantwoordelijk voor de recycling van afgedankte elektrische apparaten.


Achtergrondinformatie (