RAI VERENIGING

September registraties toercaravans: 40 procent hoger

De registraties van toercaravans zijn in september van dit jaar spectaculair gestegen met bijna 40 procent. Van 1 tot en met 30 september zijn dit jaar 2.011 caravans geregistreerd. Vorig jaar waren dat er 1.244. Door deze enorme groei is ook het totaal aantal geregistreerde toercaravans over het hele jaar gestegen met 5 procent. In de eerste drie kwartalen van 2001 werden 21.180 toercaravans geregistreerd, tegen 20.188 in het vorig jaar. Deze cijfers maakte drs. L.A. de Winkel, voorzitter van de RAI afdeling Caravans, bekend tijdens de officiële opening van de Kampeer & CaravanRAI 2001.

De meest actuele verkoopgegevens onderschrijven eens te meer het beeld dat De Winkel schetste tijdens de officiële opening van het evenement in de RAI te Amsterdam: Kamperen heeft duidelijk de wind mee. De kampeersector profiteert van de toenemende welvaart in ons land. Een welvaart die zich vertaalt in veel vrije tijd aan de ene kant en besteedbaar inkomen aan de andere kant. Welke gevolgen de huidige internationale situatie op de verkoop van kampeermiddelen heeeft is moeilijk te zeggen. De Winkel: Het kan alle kanten op gaan. Mensen blijven dichter bij huis en kamperen wordt voor meer Nederlanders een goed alternatief. Maar ook andere scenarios zijn denkbaar.

Behalve de toercaravans doen ook de andere kampeermiddelen het goed. Bij de kampeerautos was vorig jaar sprake van een groei met 10 procent. Hoewel het absolute aantal wellicht niet zo tot de verbeelding spreekt, is het verkochte aantal van 750 kampeerautos voor Nederland een prachtig resultaat. Zeker wanneer je bedenkt hoeveel extra belasting de Nederlandse kampeerder voor zijn kampeerauto moet betalen! Ook de stacaravans kende in het vorig jaar, na jaren van gelijkblijvende aantallen, een groei. In totaal werden rond de 2500 stacaravans verkocht. De vouwwagens bleven in 2000 met 5.000 verkochte exemplaren op hetzelfde niveau als de jaren ervoor. En waar het de tenten betreft kan worden geconstateerd dat, gelet op de onveranderde voorkeur van Nederlanders voor kamperen in al zijn vormen, met name fabrikanten van kwaliteitstenten bijzonder goed scoren. De Winkel: In het lopende jaar 2001 wordt voor alle kampeermiddelen op vergelijkbare aantalen gerekend.

De Kampeer & Caravan RAI 2001 is nog geopend van zaterdag 20 oktober tot en met woensdag 24 oktober; dagelijks van 11.00 uur tot 18.00 uur. De toegangsprijs bedraagt
f 25,- (Euro 11,31); kinderen tot en met 11 jaar mogen, onder begeleiding, gratis naar binnen en jongeren van 12 tot en met 17 jaar betalen f 20,- (Euro 9,05). Houders van Pas65 en aangemelde groepen van minimaal 20 personen betalen ook f 20,- (Euro 9,05) per persoon.

Einde bericht