Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Swedbank en iAnywhere Solutions bieden m-banking voor ruim een miljoen cliënten

'Always available' draadloze oplossingen van iAnywhere Solutions dienen als basis voor dienstverlening aan Internetklanten van Swedbank.

Maarssen, 19 oktober 2001 - Swedbank, één van de grootste banken van Zweden, en iAnywhere Solutions breiden het gezamenlijke m-banking project uit met 'Banken via Mobilt Internet'. Het betreft een pilot waarbij de bestaande internetklanten van Swedbank een groot aantal bancaire faciliteiten - zoals betalingen en beleggen - ook ter beschikking krijgen op hun draadloze, mobiele apparatuur. De 'always available' technologie van iAnywhere Solutions, dochteronderneming van Sybase en gespecialiseerd in mobiele en draadloze ICT-toepassingen, zorgt er voor dat de mobiele gebruiker altijd de beschikking heeft over de meest actuele gegevens en op ieder moment kan doorwerken, óók als er tijdelijk geen contact met het draadloze netwerk mogelijk is.

Beide bedrijven werken al langer samen aan de ontwikkeling van een compleet systeem voor
m-banking. Dat is gebaseerd op het platform voor 'always available' m-business van iAnywhere Solutions. De nieuwe draadloze faciliteiten van Swedbank zijn geschikt voor alle Personal Digital Assistants (PDA's) met het besturingssysteem PocketPC, Symbian en Palm, voor GSM- en GPRS mobiele telefoons met het Wireless Application Protocol (WAP) en voor andere IP-gebaseerde netwerken zoals draadloze Local Area Networks (LAN's).

Swedbank verwacht de nieuwe m-banking faciliteiten al in het eerste kwartaal van 2002 bij ruim een miljoen cliënten operationeel te hebben.

Kort geleden registreerde Swedbank de miljoenste internetcliënt. Håkan Nyberg, senior vice president van Swedbank en verantwoordelijk voor het internetbankieren: "Dat grote aantal geeft aan dat er een sterk groeiende behoefte is aan nieuwe technologie om de financiën overal en altijd te kunnen beheren. De oplossing van iAnywhere Solutions heeft zich bewezen als het gaat om 'always availability' en massale hoeveelheden transacties."

Mobiele en draadloze apparatuur kent in de Scandinavische landen een hoge penetratiegraad. Het is daardoor een goede proeftuin voor grootschalige mobiele toepassingen. De pilot van Swedbank heeft dan ook de interesse van banken over de hele wereld, aldus Carl Björkman van iAnywhere Solutions.

Swedbank
Swedbank (FöreningsSparbanken) is één van de grootste bankiershuizen in de Noord-Europese landen. De klantenkring omvat meer dan 4,4 miljoen particulieren en ruim 230.000 organisaties, waaronder agrarische bedrijven, kleine en middelgrote bedrijven, overheden en een aantal grote nationale en multinationale ondernemingen. Meer informatie over Swedbank is te vinden op: http://www.foreningssparbanken.se.

iAnywhere Solutions
iAnywhere Solutions - een dochteronderneming van Sybase - is een vooraanstaand leverancier van oplossingen voor draadloze en mobiele oplossingen voor m-business die bedrijfsinformatie op iedere plaats en op ieder moment toegankelijk maken. Deze toepassingen zijn bij circa 10.000 klanten actief op meer dan zes miljoen - vaste en mobiele - werkplekken. Door de 'hosting'-faciliteiten en Professional Services is iAnywhere Solutions een 'one-stop-shop' voor zowel het ontwikkelen als het exploiteren van m-business applicaties.