Vlaamse overheid

VLAREG: Gratis 500 kWh elektriciteit definitief goedgekeurd

Persmededeling van de Vlaamse Regering vergadering van 19 oktober 2001

Brussels (ots) - Op voorstel van Steve STEVAERT, Vlaams minister van Energie, heeft de Vlaamse regering vandaag een uitvoeringsbesluit bij het Elektriciteitsdecreet definitief goedgekeurd.

Het uitvoeringsbesluit zorgt ervoor dat vanaf januari 2002 elke Vlaming jaarlijks recht heeft op gratis 100 kWh elektriciteit.

Als gevolg van deze maatregel krijgt een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks gratis 500 kWh elektriciteit of een financieel voordeel van 74,37 euro (3.000 fr.).

In 1999 besliste minister Stevaert dat elk gezin in Vlaanderen jaarlijks recht moest hebben op gratis 100 kWh elektriciteit. Sinds de zomer van 2000 wordt deze gratis hoeveelheid elektriciteit afgetrokken van de elektriciteitsrekening die de gezinnen moeten betalen.

De kostprijs van deze maatregel wordt gedragen door de elektriciteitsproducenten.

Vanaf januari 2002 wordt deze maatregel uitgebreid naar gratis 100 kWh per gezin, plus gratis 100 kWh per gezinslid. Op die manier zal een gemiddeld gezin met twee kinderen jaarlijks gratis 500 kWh (= 100 kWh + 4 * 100 kWh) of een financieel voordeel van 74,37 euro (3.000 fr.) krijgen. De kostprijs van deze maatregel zal ook nu gedragen worden door de elektriciteitssector.
Minister Stevaert beschouwt elektriciteit in onze huidige maatschappij als een elementaire nutsvoorziening. Door het toekennen van een gratis hoeveelheid elektriciteit wordt in alle omstandigheden een minimale elektriciteitslevering gewaarborgd, evenredig met de gezinsgrootte.

De maatregel om aan een doorsnee gezin 500 kWh gratis te geven, zorgt voor een sociale correctie. Het voordeel van de gratis hoeveelheid elektriciteit is namelijk relatief groter voor gezinnen met een laag elektriciteitsverbruik - dit zijn meestal gezinnen met een laag inkomen - en voor gezinnen met veel kinderen of andere personen ten laste.

Het toekennen van een gratis hoeveelheid elektriciteit is bovendien een ecologische maatregel. Het financiÎle voordeel van de gratis hoeveelheid elektriciteit is namelijk relatief gezien veel groter voor kleine verbruikers dierationeel met elektriciteit omspringen.

Het uitvoeringsbesluit werd onlangs positief geadviseerd door de Raad van State. Dit advies was de laatste noodzakelijke stap vooraleer het besluit vandaag definitief goedgekeurd kon worden door de Vlaamse regering.

ots original text: Steve STEVAERT, Vlaams minister van Energie Beschikbaar op internet: http://www.newsaktuell.be

Persinfo : Johan Van Hoecke
Woordvoerder minister Steve Stevaert
Tel. 02/553.70.14
e-mail:johan.vanhoecke@vlaanderen.be