Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht nummer 52, 19 oktober 2001

Voorkomen van bacteriële besmetting: iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid

Door forse inspanningen van het pluimveebedrijfsleven zijn nu nagenoeg geen Nederlandse eieren meer besmet met Salmonella. Als sluitstuk op de bestrijding van deze bacterie dient iedere (professionele) kok, die eieren in zijn gerechten verwerkt, daarom ook nog steeds alle hygiëneregels én vooral ook zijn gezond verstand te gebruiken. Dat is de trieste balans van de besmetting in de Isala Klinieken in Zwolle.

Met speciale actieplannen voor de bestrijding van Salmonella heeft de Nederlandse eiersector de besmettingspercentages van eieren in de afgelopen jaren weten terug te brengen tot nagenoeg nul (0,3%). Maar zelfs als de industrie bacterievrije producten zou kunnen leveren, moet rekening worden gehouden met het feit dat eieren -evenals vlees- goede voedingsbodems zijn voor bacteriën die in (groot)keukens kunnen voorkomen. Daarom dient iedere kok het besmettingsgevaar voor de alom bekende risicogroepen (senioren, zwangere vrouwen, zieken en baby's) te vermijden door geen rauwe eieren te verwerken óf ze eerst te verhitten (bakken/koken). Dit adviseren de Keuringsdienst van Waren en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) al jaren. De PVE vinden dat dit advies moet worden omgezet in een verplichting.

De meest recente cijfers (tweede kwartaal 2001) voor de besmetting van Salmonella bij pluimveevlees komen op 17%. Dat is fors minder dan de 30% en 44%, zoals dezer dagen in diverse media is gemeld. Net als bij eieren moet ook hier het bewaar- en bereidingsadvies worden nageleefd. Sinds augustus jongstleden staat dit advies expliciet op het etiket op kip.

Tekst `Bewaar- en bereidingsadvies'

`Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacterie niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terecht komt. Maak dit vlees door en door gaar'. En altijd koud bewaren (minder dan 4 graden Celsius).

Eigen verantwoordelijkheid

De pluimveesector heeft in de bestrijding van Salmonella haar eigen verantwoordelijkheid genomen met gerichte Actieplannen, die onder meer via een eigen tuchtrechtspraak worden gehandhaafd. Desondanks is en blijft het omgaan met kip- en eiproducten voor iedere kok een kwestie van het goed toepassen van de hygiëneregels en het gebruiken van gezond verstand.