KERKEN IN ACTIE

600 Afghanen dood door honger

600 Afghanen dood door honger

Kerken in Aktie heeft alarmerende informatie ontvangen dat in het zeer afgelegen gebied Dari-i-Suf in de Samangan provincie in Afghanistan in de afgelopen twee weken 600 mensen zijn omgekomen van honger en ziektes als gevolg van ondervoeding. De informatie is afkomstig van een lokale partnerorganisatie waarmee Kerken in Aktie/ACT samenwerkt. ACT is het oecumenische noodhulpconsortium waarbij Kerken in Aktie is aangesloten. Kerken in Aktie/ACT heeft iemand naar het zeer ontoegankelijke gebied gestuurd, dat wordt afgeschermd door gewapende milities. Dari-i-Suf kan alleen te voet of met ezels worden bereikt.

Tienduizenden ontheemden, dorpelingen en stedelingen verkeren in grote nood. Kerken in Aktie/ACT is vastberaden om voor het invallen van de winter zo veel mogelijk voedsel en materialen voor onderdak onder te distribueren. De meeste mensen wonen in onherbergzame gebieden, gebieden die het eerste van de buitenwereld worden afgesloten als de sneeuw valt. Partners van Kerken in Aktie/ACT brengen nog steeds noodhulpgoederen naar Afghanistan, maar het is niet genoeg en de tijd begint te dringen. De totale kosten van het hulpprogramma van Kerken in Aktie/ACT bedragen 45 miljoen gulden.

Afgelopen dagen hebben 3.400 families in de buitenwijken van Kabul van Kerken in Aktie/ACT voedselhulp (100 kg tarwe en 100 l kookolie) ontvangen. Deze families krijgen ook tenten en kleding. Uitkering van salarissen zijn door de Taliban stopgezet, waardoor mensen naar het platteland vluchten. Kerken in Aktie/ACT heeft ook 1.000 pakketten met materialen noodhuisvesting naar Centraal Afghanistan gestuurd. Deze zijn bestemd voor families die voor de Amerikaanse bombardementen de steden zijn ontvlucht. Ook zijn 500 pakketten noodhuisvesting in Hazarajat aangekomen. In samenspraak met de UNHCR is Kerken in Aktie/ACT verantwoordelijk voor de water- en sanitaire voorzieningen in een nieuw ingericht kamp voor 10.000 vluchtelingen, nabij de Khyber Pass op zes kilometer van de grens.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: De heer J. 't Gilde

06 20414460

19 okt 01 17:08