Korps: Groningen, plaats: Diverse 19-10-2001
Politiebericht Groningen
vrijdagmiddag 19 oktober 2001

Dagelijkse persberichten

Zuidhorn/Noordhorn: jongens stelen auto-emblemen De politie heeft met de aanhouding van een 13-jarige en 14-jarige jongen uit Zuidhorn en een 13-jarige jongen uit Noordhorn enkele tientallen diefstallen van auto-emblemen en automerktekens in Zuidhorn en Noordhorn opgelost. De zaak kwam aan het licht toen een bewoner van de Koperwiek in Zuidhorn op zaterdagavond 13 oktober twee jongens betrapte bij het stelen van een auto-embleem van een Toyota. Eén van de jongens kon ontkomen maar een 13-jarige knaap uit Zuidhorn werd door de buurtbewoner gepakt en aan de politie overgedragen. Bij het politieonderzoek dat daarop werd ingesteld werd de identiteit van de twee mededaders bekend. De jongens hebben tegenover de politie verklaard dat zij zich de afgelopen twee weken, al dan niet gezamenlijk, schuldig hebben gemaakt aan diefstal van ruim veertig emblemen en merktekens van diverse merken autos op verschillende plaatsen in Zuid- en Noorhorn. In de kamers van de jongens in hun ouderlijke woningen werden door de politie enkele tientallen emblemen gevonden en in beslag genomen. Ook is gebleken dat de jongens, schoolgenoten van elkaar, verschillende emblemen verkochten aan leeftijdgenoten voor bedragen variërend tussen 2,50 en 25,=. De drie jongens zijn na verhoor en het afleggen van verklaringen heengezonden. Opvallend is dat bij de politie slechts enkele aangiften van diefstal van auto-emblemen zijn binnengekomen. De politie verzoekt mensen van wiens auto de afgelopen twee weken in Noord- of Zuidhorn emblemen en merktekens zijn ontvreemd alsnog aangifte te doen aan het politiebureau in Zuidhorn. Benadeelden kunnen daarvoor via het telefoonnummer 0900 8844 een afspraak maken. Het politie onderzoek loopt nog.

Haren: woningbrand
De brandweer van Haren moest vrijdagochtend uitrukken naar een woning aan de Molenweg. Bij aankomst kwam veel rook uit het dak en bleek de brand te zijn ontstaan in een slaapkamer. Vermoedelijk door een UV lamp is een gordijn in brand geraakt. De slaapkamer liep ernstige brandschade op, terwijl de rest van de woning rook-, roet en waterschade opliep. De bewoners waren net op weg naar hun vakantie adres. Er bleek niemand aanwezig. De brandweer rukte met twee voertuigen uit.

Haren: man valt meisjes lastig
Op de Westerse Drift werd vrijdagochtend een 37-jarige man uit Assen aangehouden. De man stond ten overstaan van vooral vrouwen en vier meisjes midden op straat zijn geslachtsdeel te tonen en zich te bevredigen. Agenten namen de man mee naar het bureau. Na enkele vast gezeten te hebben is de man gehoord en met een proces verbaal weggestuurd.

Groningen: inbraak opslagruimte
In de opslagruimte van de Noorderbegraafplaarts werd afgelopen nacht ingebroken. Uit een schuur werd, na het openbreken van de deur, een hoeveelheid gereedschap, waaronder een compressor en hogedruk spuit, weggenomen. De schade is aanzienlijk. Ook een maand geleden werd een soortgelijke inbraak gepleegd.

Groningen: ongeval; met ernstig letsel
Op de Osloweg kwam vanochtend omstreeks 08.00 uur een 28-jarige vrouw onder een vrachtauto terecht. De vrouw bleek met haar bromfiets tegen een stilstaande auto gereden te zijn, waarna ze gelanceerd werd. Uiteindelijk belandde ze op de rijbaan van het tegemoet komende verkeer. Hier werd ze overreden door de vrachtauto van een 20-jarige man uit Heerenveen. De vrouw kreeg direct hulp van enkele in de buurt aanwezige monteurs. Met behulp van het mobiel medisch team kon de vrouw uiteindelijk onder de vrachtauto vandaan gehaald worden. Zij werd in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Enkele getuigen, betrokkenen en hulpverleners werden opgevangen in het politiebureau Kardinge, waar voor de betrokkenen slachtofferhulp beschikbaar was. De rijbaan van de Osloweg werd gedurende ruim anderhalf uur afgezet en het verkeer werd omgeleid.

Groningen: gezocht ingesloten
Op de Oude Kijk int Jatstraat heeft de politie een 31-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden. De man stond drugs te dealen bij de brug. Toen hij meegenomen werd naar het bureau bleek de man gezocht te worden door de politie Haarlem. De verdachte is na verhoor ingesloten voor de politie uit Haarlem.

Uithuizen: inbraak
In een bouwkeet aan de J.Cohenstraat werd afgelopen nacht ingebroken. De toegangsdeur van de keet is open gebroken en 350 ijzer en steenboren werden weggenomen. Ook misten de werknemers van het bouwbedrijf uit Groningen 8 pakken koffie uit de keet. * Ook een bouwkeet aan de Netweg in Appingedam moest inbrekers dulden. Van deze keet werd een raam vernield, terwijl een kopieermachine, blikjes cola en sleutels werden ontvreemd.

Inlichtingen afdeling Communicatie tel. 0900-8844 (30ctpm)