Tentoonstelling Schillen of schilderen werk van Dina Belga

Periode: 20 october 2001 tot en met 31 maart 2002

Vrijdagmiddag 19 oktober is het dan zo ver. Om 16.00 wordt de expositie Schillen of schilderen, tien jaar pieperkunst van Dina Belga door de heer M. van Delft, voormalig hoofdredacteur van Aardappelwereld Magazine, geopend. De opening zal worden opgeluisterd door de Haikukern Alphen aan de Rijn met de voordracht van enig aardappelhaiku. Het Veenkoloniaal Museum te Veendam organiseert vanaf 20 oktober 2001 tot en met 31 maart 2002 een grote overzichtstentoonstelling van alle aquarellen van Dina Belga, waarin de aardappel centraal staat. Of het nu poot -, zetmeel - of consumptieaardappelen zijn, in bloei staand, ontkiemend, in een kist liggend, of geplaatst in een fantasielandschap, het zijn beslist geen saaie piepers.Schillen of schilderen bestaat uit een zeventigtal verrassende werken van kunstenares Dina Belga uit Wagenborgen. Het is voor de eerste keer dat deze werken bij elkaar worden gebracht, voor deze gelegenheid bereidwillig afgestaan door zowel bedrijven als particulieren uit het hele land.Dina Belga werd in 1956 geboren te Roderwolde. Van 1976 tot 1981 volgde ze de vrije afdeling tekenen, schilderen en grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva te Groningen. Van 1981 tot 1984 volgde ze de 1e graad opleiding tekenen en kunstgeschiedenis aan dezelfde academie. Haar voorkeur ging al snel uit richting het schilderen van natuurlijke objecten. Rozen waren jarenlang haar favoriete thema. Niet voor niets werd aandacht aan haar werk besteed in het Rozenbulletin van de Nederlandse Rozenvereniging.

Door toeval werd op een gegeven moment de aandacht richting aardappel verlegd. Het eerste aardappelwerk ontstond spontaan toen ze een Nicola aardappel te lang had laten liggen. De Lange kiemen spraken haar tot de verbeelding. Eind jaren negentig kwam de aardappel door dit toeval steeds meer in beeld en verdrong langzaam de roos uit het werk. Op de Wereld Aardappel Manifestatie gehouden in het jaar 2000 te Emmeloord, toonde ze de vele gezichten van de aardappel. Niks saaie piepers, maar kunstzinnige jongens en meiden met soms huidjes van oude dames en heren, maar soms ook weer verrassend jong en strak in het vel. Kortom, er is niets mis met onze pieper. In het werk van Dina Belga heeft de aardappel zelfs iets menselijks. Vergankelijkheid en geboorte vlieden ineen, met of zonder spruitjes. De expositie valt tot en met 31 maart 2002 in het Veenkoloniaal Museum te bezichtigen. Tijdens de tentoonstelling is een Cd-rom te koop met een overzicht van alle aardappelaquarellen, enkele leuke spelletjes en nog veel meer verrassende zaken.

In aansluiting op de vrijdag 19 oktober geopende tentoonstelling Schillen of schilderen, aquarellen van Dina Belga wordt op zondagmiddag 21 oktober in het Veenkoloniaal Museum te Veendam een kinderknutselmiddag georganiseerd. Naast kleuren en tekenen kan men aardappelstempelen in de onlangs geopende Tiemo Tijdloos Themaruimte. Deze ruimte speciaal ingericht voor kinderen staat in het teken van Tiemo Tijdloos, de museummuis en tevens museummascotte. Tiemo toont dat de aardappel meer is dan verplichte kost en je er ook leuk mee kunt stempelen en stempels van kan maken. Op het binnenplein van het museum toont manage Lipizza uit Veendam dat er ook plaats is voor wel heel andere knollen. Op het binnenplein kunnen kinderen naar hartelust pony rijden.