Fortis Bank

Fortis en China Insurance group gaan in China belangrijk partnership aan in levensverzekeringen

China Insurance International Holdings Company Limited (CIIH) en China Insurance Company Limited (CIC), moedermaatschappij van de China Insurance Group, hebben vandaag met Fortis een partnership in de levensverzekeringssector afgesloten. Volgens die overeenkomst verwerft Fortis voor USD 88 miljoen (EUR 97 miljoen) een initieel belang van 24,9% in Tai Ping Life (TPL), in gelijke verhouding afkomstig van CIIH en CIC.

Doel van het partnership is in China een belangrijke en bijzonder succesvolle levens-verzekeringstak opbouwen. Fortis brengt daartoe haar deskundigheid in op het vlak van levensverzekeringen, met inbegrip van haar kennis van bankverzekeren, haar management-ervaring en haar 'best practices' op internationaal vlak.

Tai Ping Life beschikt over een nationale licentie voor levensverzekeringen in de Chinese Volksrepubliek en behoort tot China Insurance Group. TPL werd reeds in de jaren '30 opgericht maar leidt sinds 1949 op de binnenlandse markt een slapend bestaan. CIC, voorheen de enige investeerder in TPL, heeft onlangs een meerderheidsbelang in TPL overgedragen aan CIIH, haar beursgenoteerde dochtermaatschappij in Hongkong.

Na afronding van de transactie zal CIIH met 50,05% een meerderheidsbelang in TPL behouden, terwijl CIC en Fortis respectievelijk 25,05% en 24,90% zullen bezitten. Fortis heeft het optierecht om haar participatie te vergroten tot 49%, afhankelijk van de invoering van nieuwe regels wanneer China tot de Wereldhandelsorganisatie toetreedt. De transactie is onderworpen aan de Chinese regelgeving en andere goedkeuringen.

De heer Yang Chao, Voorzitter van CIC en van CIIH zei over de transactie het volgende: "Dankzij de uitstekende relatie die we met Fortis hebben opgebouwd, haar hoogstaande deskundigheid en indrukwekkende staat van dienst, hebben we er vertrouwen in de juiste partner te hebben gekozen. In dit proces hebben grote internationale financiële instellingen meegedongen." En hij voegde eraan toe: "De sterke punten van Fortis, samen met de troeven van het zeer degelijke managementteam dat door

Tai Ping Life thans wordt samengesteld, zijn een ideale combinatie om met succes te kunnen inspelen op de reële marktkansen en het groeipotentieel in China. Vooral Fortis' ervaring in bank-verzekeren zal de bestaande traditionele distributiestrategieën goed aanvullen en TPL's platform in China op een hoger niveau tillen."

De overeenkomst past in Fortis' strategie om zich naast Europa, op Azië en op geselecteerde nichemarkten in de USA te concentreren. Fortis heeft in Azië speciale belangstelling getoond voor partnerships met grote financiële instellingen waarmee Fortis knowhow, bijvoorbeeld op het vlak van bankverzekeren, kan delen.

Anton van Rossum, Chief Executive Officer van Fortis, zei: "Tai Ping Life betekent voor Fortis een unieke kans. Het gaat om de grootste participatie in een nationale Chinese verzekeringsmaatschappij die ooit aan een internationale verzekeringsmaatschappij werd toegekend. Een partnership dat toegang verschaft tot een nationale licentie voor levensverzekeringen en betrokkenheid bij het management. Wij zijn zeer verheugd met deze samenwerking, die ons de kans geeft om actief te zijn in een sector met een hoog groeipotentieel ."

De heer van Rossum voegde daaraan toe: "Fortis is al bijna een eeuw in China aanwezig en heeft met zijn Chinese partners degelijke relaties opgebouwd. Het is de eerste Europese onderneming die de vergunning kreeg voor het openen van een Representative Office met het oog op de ontplooiing van activiteiten inzake vermogensbeheer in Sjanghai. De aanwezigheid van Fortis op beide fronten zal in aanzienlijke mate bijdragen tot onze strategie van 'asset gathering' in Azië."

Tai Ping Life (TPL)

TPL werd in de jaren '30 in Sjanghai gesticht. In 1949 werd de binnenlandse verzekeringssector door de overheid genationaliseerd in de Volksverzekeringsmaatschappij van China (People's Insurance Company of China, PICC), wat tot gevolg had dat de onderneming haar verrichtingen op de binnenlandse markt moest staken en haar activa en passiva aan PICC moest overdragen. Na recente herstructureringen in de verzekeringssector in China heeft Tai Ping Life van de Staatsraad en van de Chinese Verzekeringscommissie (China Insurance Regulatory Commission, CIRC) de toestemming gekregen om haar nationale activiteiten in levensverzekeringen te hervatten. Thans is Tai Ping Life één van de zes levensverzekeringsmaatschappijen in China met een nationale licentie. In Sjanghai, waar het hoofdkantoor van Tai Ping Life is gevestigd, werd een ervaren managementteam samengesteld en wordt de lancering van de activiteiten voorbereid.

China Insurance International Holdings (CIIH)

CIIH, genoteerd op de beurs van Hongkong, is een dochtermaatschappij van CIC. CIIH is vooral actief in herverzekeringen. Met een marktaandeel van ongeveer 20% is het de op één na grootste herverzekeraar in Hongkong. CIIH is op de aandelenbeurs van Hong Kong genoteerd sinds haar eerste openbare aanbieding in juni 2000 (Ticker - 966 HK). CIIH is de eerste en enige internationaal genoteerde verzekeringsmaatschappij in handen van een Chinese groep en wordt de meerderheidsaandeelhouder van Tai Ping Life.

China Insurance Company Ltd (CIC)

CIC werd in 1931 in China gesticht. Het is momenteel de moedermaatschappij van de China Insurance Group, één van de vier landelijke verzekeringsgroepen in staatsbezit die in 1999 werden gecreëerd. De China Insurance Group nam de buitenlandse activa en operaties van PICC over. De groep is zeer actief in verzekering, herverzekering, vermogensbeheer en effectenhandel. Het is de enige verzekeringsmaatschappij in de Volksrepubliek China met internationale bedrijfsactiviteiten, met onder meer een beursgenoteerde dochtermaatschappij (CIIH).

Fortis

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het terrein van verzekeren, bankieren en beleggen. Met een marktkapitalisatie van EUR 34 miljard (USD 31 miljard) en circa 70.000 medewerkers behoort zij tot de vijftien grootste financiële instellingen van Europa.

In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor particulieren, bedrijven en publieke instellingen. Buiten haar thuismarkt richt Fortis zich op geselecteerde marktsegmenten.

Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel, Londen en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR-programma in de Verenigde Staten.

Fortis in de Chinese Volksrepubliek

Fortis is sinds 1902 aanwezig in de Chinese banksector. Fortis Bank heeft bedrijfsfilialen in Sjanghai (onder de naam MeesPierson) en in Guangzhou, alsmede Representative Offices in Beijing (bankactiviteiten) en in Sjanghai (vermogensbeheer). Fortis was één van de eerste buitenlandse banken die een licentie voor de handel in vreemde valuta kreeg. Fortis' gespecialiseerde commodity finance business is in China zeer actief. Fortis Bank onderhoudt commerciële betrekkingen met de meeste Chinese banken, voornamelijk met het oog op handelsfinancieringen, en verleent aan verschillende onder hen bovendien technische bijstand en opleidingsprogramma's.

In november 2000 was Fortis de eerste Europese vermogensbeheerder die van de Chinese effectencommissie (China Securities Regulatory Commission, CSRC) een licentie kreeg om een Representative Office in China te openen. Er wordt momenteel met een binnenlandse effectenvennootschap onderhandeld over de oprichting van een joint venture voor fondsenbeheer in Sjanghai. Fortis werkt ook mee aan andere ontwikkelingen en heeft onlangs samen met de China Security Association een seminar georganiseerd om het vermogensbeheer in China te ondersteunen en te verbeteren.

Perscontacten:

Liliane Tackaert +32 (0)2 510 52 33
+32 (0)475 52 09 30
Hilde Junius +32 (0)2 510 52 34
+32 (0)478 88 29 60
Jan-Willem ter Avest +31 (0)30 257 65 66
+31 (0)6 51 190 617
Hendrik Jan Eijpe +31 (0)30 257 65 52
+31 (0)6 51 381 029
Fortis in Asia:

William Courtauld +65 9621 1577 (mobile)

(CEO, Asia -
Fortis International)

Martin Spurrier +852 2543 6449 (Weber Shandwick) +852 9318 3910 (mobile)

Eric Wong +852 2542 6119 (Weber Shandwick) +852 9138 3908 (mobile)

CIC:

Miao Jian Min +852 2854 6181 Director +852 9461 8266 (mobile)

CIIH:

Dr Dong Ming +852 2864 1999 Deputy CEO +852 9104 7819 (mobile)

Investor relations:

Frank Dausy +32 (0)2 510 53 37

Tine Vandenbussche +32 (0)2 510 53 36

Gerard-Jan van Berckel +31 (0)30 257 65 46

Robert ter Weijden +31 (0)30 257 77 74