Ministerie van Defensie


---

Nieuwsberichten
---

NAVO E-3A AWACS

Amerikaanse minister: inzet NAVO-AWACS essentieel

19-10-2001

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft tijdens een briefing in het Pentagon gezegd dat de inzet van vijf AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO een van de kritische succesfactoren is om een langdurige campagne tegen het terrorisme te kunnen voeren. AWACS-vliegtuigen van het NAVO-bondgenootschap worden sinds 15 oktober ingezet voor het bewaken van het Amerikaanse luchtruim. Tot het NAVO-detachement behoren ook zeven Nederlandse militairen en tien Nederlandse burgermedewerkers van de NAVO.

De vijf NAVO-toestellen zijn gestationeerd op de vliegbasis Tinker in de staat Oklahoma. Dit is de enige AWACS-basis van de Amerikaanse luchtmacht. Die beschikt zelf over 28 van deze radarvliegtuigen die zijn ondergebracht bij de 552 Air Control Wing van de Amerikaanse luchtmacht. Volgens de commandant van de Amerikaanse eenheid, brigade-generaal Ben Robinson, is zijn eenheid momenteel betrokken bij vier operaties: Enduring Freedom (Afghanistan), Southern Watch and Northern Watch (Irak) en - sinds 11 september - Noble Eagle. Deze laatste operatie betreft het bewaken van het Amerikaanse luchtruim na de aanslagen met vliegtuigen in New York en Washington. Speciaal voor deze taak zijn de vijf AWACS-vliegtuigen van de NAVO gestationeerd op Tinker Air Force Base. Volgens de commandant van het NAVO-detachement in Oklahoma, de Canadese kolonel Jim McNaughton, is de integratie van de NAVO-toestellen in de Amerikaanse luchtverdediging zonder problemen verlopen. "Wij zijn waarschijnlijk de twee militaire eenheden in de wereld die het nauwst met elkaar samenwerken. Wanneer we dit drie maanden lang hadden kunnen voorbereiden, zou het echt niet beter zijn gegaan dan nu het geval is."

Van het NAVO-detachement in Oklahoma maken militairen en burgers uit 13 NAVO-landen deel uit: België, Canada, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.