Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 19 oktober 2001

Van: Dirk Beliën 03/766.37.98 0495/43.80.80

Voor onmiddellijke publicatie

Special Mention voor Fait d hiver op het Internationaal Filmfestival Vlaanderen

Enige humoristische film krijgt
eervolle vermelding

SINT-NIKLAAS "The only humorous film of the entire festival". Zo omschreef Brits componist en jurylid Barrington Pheloung de kortfilm Fait d hiver tijdens de prijsuitreiking van het 28ste Internationaal Filmfestival Vlaanderen. De derde kortfilm van Dirk Beliën is goed ontvangen door het publiek en kreeg van de festivaljury de Special Mention in de categorie kortfilms. De prijs voor de beste kortfilm ging naar The Chinese Dog van Lut Vandekeybus.

Fait d hiver heeft met deze eervolle vermelding zijn start niet gemist. "Dit opent perspectieven voor andere festivals en vertoningen op tv-zenders," zegt producente Anja Daelemans, die eveneens heel blij was met het nieuws. Ondertussen heeft Fait d hiver al een nieuwe officiële selectie op zak: de film zal ook op het Internationaal Kortfilmfestival van Vlaanderen (Leuven) te zien zijn.

In Fait d'hiver speelt Tom Van Dyck de rol van Tim, een overwerkte manager, die na een rampzalige dag op het werk snel naar huis wil, maar af te rekenen krijgt met winters noodweer en terechtkomt in een file. Als hij het thuisfront wil bellen om te zeggen dat hij vastzit, hoort hij van zijn dochtertje dat zijn vrouw met een andere man in bed ligt. Tims stoppen slaan door, en enkele minuten later is zijn leven en dat van de andere personages radicaal veranderd.

Regisseur Dirk Beliën draaide in 1996 de kortfilm Jingle Bells en een jaar later Straffe koffie. Fait d hiver werd geschreven door Johan Verschueren, co-scenarist van Straffe koffie. Johan Apers en Philip Van Volsem stonden achter de camera. Fait d hiver duurt 7 minuten, werd op 35mm gedraaid en is een productie van Another Dimension of An Idea, met steun van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Fait d hiver is te bekijken tijdens het Internationaal Kortfilmfestival van Vlaanderen, dat plaatsvindt in Leuven van 23 november t/m 2 december. Projectiedata vindt u op www.kortfilmfestival.be.

# # # # #

MEER INFO

AD ID, Anja Daelemans: 016/63.33.69 - 0475/65.35.65 - ad-id@village.uunet.be Dirk Beliën: 0495/43.80.80 dirk.belien@pandora.be