Ministerie van Defensie


---

Oefening "Keen Lizard": Luchtverdediging landmacht rukt uit

19-10-2001

Noord-Nederland weet zich deze week nog beter beveiligd dan anders. Zo'n vierhonderd militairen van de Koninklijke Landmacht nemen namelijk deel aan oefening "Keen Lizard". Het gaat hier om een oefening van de luchtverdedigingseenheden van de landmacht die sinds afgelopen maandag (15 oktober) wordt gehouden in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. "Keen Lizard" loopt nog door tot en met 26 oktober, al kent de oefening in de volgende week een veel kleinere omvang.

De oefening, de eerste in tien jaar waaraan alle luchtverdedigingseenheden van de landmacht meedoen, is al maanden geleden gepland en heeft dus niets te maken met de nasleep van de aanslagen in de Verenigde Staten. Doel van de oefening is de deelnemende eenheden te trainen in het samen verdedigen van een gebied. Daarnaast vormt de oefening een voorbereiding op de aanstaande reorganisatie van de luchtverdedigingseenheden van de landmacht.

Het scenario van de oefening vertoont volgens de commandant van de organiserende 25 Afdeling Luchtdoelartillerie uit Ede, luitenant-kolonel W. Dekker, overeenkomsten met de situatie zoals die in Kosovo bestond. "Een peace-enforcing operatie waarbij het in het zuiden gelegen denkbeeldige land Groot-Flanders de agressor was die Hanzelande infiltreerde en destabiliseerde." Teneinde Hanzelande te helpen bij de verdediging tegen Groot-Flanders werden versterkingen via de Marnewaard aangevoerd. De rol van de luchtdoelartillerie - uitgerust met Cheetah pantservoertuigen en teams met draagbare Stinger-raketten - bestond uit het beschermen van deze, overigens denkbeeldige, versterkingen tegen luchtaanvallen door F-16's van Groot-Flanders. Speciaal hiervoor kwamen een aantal keren per dag F-16's van de luchtmacht over.

Aan "Keen Lizard" werd in de eerste week meegedaan door militairen van de parate 105 Luchtdoelartilleriebatterij en de schooleenheden 11, 12 en 13 Brigadepantserluchtdoelartilleriebatterij. Daarnaast deden er militairen mee van de School Luchtdoelartillerie, 101 Artillerieondersteuningsbataljon, 107 Radiocompagnie en 101 Militair Inlichtingenpeloton. Tijdens de komende, tweede week van "Keen Lizard" doet alleen de parate 105 Luchtdoelartilleriebatterij met ongeveer 130 militairen mee. (foto's: Hennie Keeris) keen lizard: waarnemers