Dutch International Wine Festival

Dutch Wine Festival volgend jaar opnieuw in Den Haag


In Frankrijk zegt men, 'een dag zonder wijn is een dag zonder zon' en het zal daarom geweest zijn dat het eerste Dutch International Wine Festival deze maand in Den Haag heeft plaatsgevonden. Ter meerdere glorie van de zon, vier dagen lang en ongeacht het weer.


Meer dan 60 organisaties die 22 landen vertegenwoordigden, kwamen tezamen in de Grote Kerk. Zij boden de Nederlandse bevolking wijnen uit de hele wereld aan en, hoewel het genieten van wijn hen absoluut niet vreemd is, heeft de handel in wijnen een beslissende entree in de stad Den Haag gemaakt.

'Al waren wij van te voren niet zeker over de uitkomst van het wijnfestival, wij wisten wél dat het een groots feest zou worden,' aldus Karl Lang, de organisator.

Culturele, sociale en zakelijke aspecten waren boven verwachting; meer dan 10.000 dozen wijn werden verkocht. Christie's veilde 'vins de garde' - bewaarwijnen - waarvan de opbrengst ad f 9.500 geschonken is aan de Kindertelefoon. Tijdens het vier dagen durende wijnfestival kwamen 2.000 personen in de Grote Kerk.

'Hoewel het festival in wezen een culturele uitwisseling is, door de combinatie van wijn met eten, muziek en mensen, wordt het festival gedragen door de wijnhandel', zegt Lang. 'Iedere wijnbouwer zal zeggen dat het geen zin heeft om excellente wijnen te produceren als er geen middelen zijn om deze wijnen kenbaar te maken. Van heinde en ver hebben wij wijnbouwers kennis laten maken met mensen en mensen met wijn die zij anders wellicht nooit hadden gekend. Het succes van dit evenement moet gezocht worden in een bijzondere vermenging van cultuur en handel dat alleen tot stand kan komen door een gedeelde passie voor wijn. Benjamin Franklin heeft ooit gezegd dat wijn het constante bewijs is dat God van ons houdt en ons graag gelukkig wil zien.'

De organisatie van het wijnfestival zet haar schouders onder de tweede editie van volgend jaar; de meeste exposanten van dit jaar komen terug en nieuwe exposanten hebben zich aangemeld. 'Volgend jaar zal de opzet min of meer gelijk zijn', zegt Lang. 'Alleen zal het groter en beter zijn en, indien mogelijk, met nog meer plezier'.

Voor meer informatie:

Dutch International Wine Festival

Houtweg 3
2514 BN Den Haag
Tel +31(0)(70) 3643933
Fax +31(0)(70) 3643933
info@dutchwinefestival.com
http://www.dutchwinefestival.com