Gemeente Capelle a/d IJssel

Projectgroep wijzer terug uit Kent

Veel extra ogen helpen de Kentse politie

De leden van het criminaliteitspreventieproject uit Capelle aan den IJssel zijn van woensdag 17 tot en met vrijdag 19 oktober jongstleden op werkbezoek geweest naar Maidstone in Kent in Engeland. In de stad Maidstone en omgeving wordt al een aantal jaren gewerkt met een veiligheidsproject. De groep uit Capelle aan den IJssel heeft gekeken hoe politie en bewoners samenwerken om de criminaliteit te bestrijden. De studiereis is ondernomen om kennis op te doen voor de start van een criminaliteitspreventie project.

De groep is in Maidstone gastvrij ontvangen door de politie en bewoners. Er was een druk programma samengesteld waarbij de bezoekers uit Capelle aan den IJssel werden rondgeleid in het politiebureau en de stad. Daarbij is een aantal projecten bezocht. Een belangrijke basis voor de projecten bleek de opzet van een Burger Informatie Netwerk te zijn. Dit is gevormd door de wijkpolitie en inwoners (vrijwilligers) die elkaar goed op de hoogte houden van de zaken die spelen. De bewoners vormen een groot aantal extra ogen die, op verzoek van de politie, verdachte gebeurtenissen op straat in de gaten houden en informatie daarover doorgeven aan elkaar en aan de politie. Door deze manier van werken is een grotere sociale samenhang ontstaan en zijn inwoners meer bij de buurt betrokken. Naast het feit dat door de samenwerking meer politiezaken kunnen worden opgelost, hebben alle extra ogen ook een preventieve werking.

De projectgroep gaat nu een concreet actieplan opstellen dat aansluit bij de situatie in Capelle aan den IJssel. Daarbij bekijkt zij hoe het project in Capelle-Schollevaar moet worden opgezet en hoe in de Capelse situatie het beste kan worden samengewerkt. Zodra dit plan klaar is, start de uitvoering.

De groep bestaat uit: een beleidsmedewerker Veiligheid, een politiefunctionaris, twee bewoners, een wijkcontactfunctionaris en een betrokken opbouwwerker. Het project maakt deel uit van het onlangs vastgestelde Integraal Veiligheidsplan. Doel van het project in Capelle-Schollevaar is het vergroten van het gevoel van veiligheid en de onderlinge sociale banden van de bewoners en het verminderen van de criminaliteit in de buurt.