Ingezonden persbericht

Kunstuitleen ArtOlive.com krijgt kapitaalinjectie

Ondanks een minder rooskleurige tijd voor startende ondernemingen heeft ArtOlive - het grootste platform voor uitleen en verkoop van hedendaagse kunst () - risicodragend kapitaal weten aan te trekken van De Participatiemaatschappij voor Kunst en Cultuur (PAKC). In de culturele sector is deze vorm van financiering nog relatief ongebruikelijk, maar ArtOlive is - net als staatssecretaris Van der Ploeg - van mening dat de cultuur gediend is met een meer marktgerichte partij (zie bijvoorbeeld en ).

Participatiemaatschappij voor Kunst en Cultuur
PAKC krijgt met deze investering een minderheidsbelang in het kunstplatform. PAKC wordt geleid door Paul Hermanides (sinds 1992 directeur/eigenaar Hotel Arena, eerder was hij mede-oprichter van De Balie, centrum voor theater, literatuur en politiek) en Leendert van Driel (medeoprichter van Gilde Investment Management en tot eind 2000 voorzitter van de directie van deze venture capitalist).

Promotie van kunst bij het bedrijfsleven
ArtOlive is anderhalf jaar geleden gestart door Martijn Allessie, Martine Binnema en Stefan van Weelden. Twee kunsthistorici maken het huidige team van ArtOlive compleet. Tot nu toe is ArtOlive gefinancierd uit eigen middelen van de drie oprichters. Het nieuw aangetrokken kapitaal zal hoofdzakelijk worden ingezet voor extra promotie van het ArtOlive-concept bij het Nederlandse bedrijfsleven.

Platform voor uitleen en verkoop van hedendaagse kunst Het platform brengt middels de website (www.artolive.com) vraag en aanbod van hedendaagse kunst bij elkaar. Het medium internet maakt het voor het eerst mogelijk om kunstwerken heel gemakkelijk, op elk moment van de dag en vanaf elke (werk-)plek te bekijken, te vergelijken en uit te zoeken.

Groot en divers kunstaanbod
ArtOlive heeft inmiddels een collectie van ruim 35.000 kunstwerken van meer dan 1.000 professionele kunstenaars opgebouwd. Het kunstaanbod van ArtOlive is groot, kwalitatief goed, uiterst actueel en divers. Het bevat niet alleen schilderijen, maar ook sculpturen, fotografie, keramiek, grafiek, nieuwe media kunstwerken en nog veel meer.

Dienstverlening ArtOlive
Voor elk bedrijf stelt een ArtConsultant uit de enorme verzameling een unieke bedrijfscollectie samen, die aansluit bij de identiteit, de stijl en de activiteiten van de betreffende organisatie. Alhoewel ArtOlive zich richt op bedrijven, kunnen ook particulieren er terecht. Via de website (www.artolive.com) kunnen zij zelf gericht zoeken in het bestand. De kunstwerken die ArtOlive aanbiedt zijn beschikbaar voor uitleen en/of verkoop en direct online of telefonisch te bestellen. Voor zowel particulieren als bedrijven verzorgt ArtOlive de verzekering en gratis bezorging van de kunstwerken in heel Nederland.

PAKC & ArtOlive: cultuur mag winstgevend zijn
De PAKC is een investeringsmaatschappij die kapitaal verstrekt aan projecten en instellingen die vallen onder de noemers kunst en cultuur. Uitgangspunt hierbij is dat de culturele projecten een commercieel rendement halen. PAKC beoogt zo het ondernemerschap binnen de culturele sector te stimuleren. Dit vanuit de gedachte dat meer zakelijkheid en marktgericht denken in de culturele sector zal leiden tot meer dynamiek in deze sector en tot een rijker en breder cultuuraanbod. Want cultuur kan en mag winstgevend zijn. Voor de culturele ondernemer, voor de investeerder en voor de cultuur in Nederland.


* * * * *
19/10/01