Politiebericht Friesland: Friesland 19-10-2001
Politieberichten van 18/10 (13.00) t/m 19/10 (07.00)

Beetgum: inbraak auto
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Doniastrjitte. Men kwam binnen door een achterruit in te slaan. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 56-jarige inwoonster van Beetgum.

Burgum: inbraak woning
Donderdag omstreeks 12.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Burgemeester Steenhuisenlaan. Getuigen hadden gezien dat in de woning werd ingebroken. Hierop werd de politie gewaarschuwd, die binnen vijf minuten ter plaatse was. Een getuige had gezien dat twee mannen net de woning via de achterkant wilden verlaten. Ze gingen via de achtertuin in de richting van de Westersingel. De politie heeft de omgeving nog afgezocht, maar de verdachten niet meer aangetroffen. Ontvreemd werd een videorecorder. Aangifte zal worden gedaan door een 71-jarige inwoner van Burgum.

Beetgumermolen: eenzijdige aanrijding
Donderdag omstreeks 12.20 uur reed een 22-jarige automobilist uit Spannum over de Langestraat. Vermoedelijk heeft de man uit moeten wijken voor een tegenligger, waardoor de auto in de berm kwam. Tijdens het op de weg sturen is de Spannummer waarschijnlijk in een slip geraakt en aan de andere kant in de sloot terechtgekomen. De bestuurder is, met onbekend letsel, door een familielid overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: tassenrollerij
Terwijl een 42-jarige inwoonster van Achlum donderdagmiddag aan het winkelen was in een winkel aan het Zaailand werden een portemonnee en een gsm uit haar tas gestolen. De portemonnee bevatte enkele honderden guldens, de gsm had een waarde van circa 900 gulden. De vrouw heeft aangifte gedaan. De portemonnee is even later, zonder inhoud, terug gevonden.

Dokkum: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 15.15 uur werden een jas (waarde 79 gulden 95) en zes broeken (waarde 89 gulden 95 per stuk) gestolen uit een winkel aan de Grote Breedstraat. De verdachte had de winkel verlaten met de spullen onder zijn kleren. Even later kon de man, een 21-jarige inwoner van Dokkum, buiten de winkel worden aangehouden. De man is overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 21-jarige inwoner van Harkema.

Sneek: bedrijfsongeval
Donderdag omstreeks 16.00 uur was een 39-jarige inwoner van Joure de ramen aan het schoonmaken van een bedrijf aan het Normandiaplein. Hij maakte daarbij gebruik van een tweedelige ladder met 16 treden. De vloer in het bedrijf is gelakt. Om de bovenste ramen te bereiken had het slachtoffer de ladder uitgeschoven staan op het lak. De ladder schoof weg en het slachtoffer viel op zijn arm/schouder. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het Sint Antoniusziekenhuis. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Bolsward: diefstal auto
Donderdag tussen 09.00 en 15.00 uur is een groene Toyota Starlet, met het kenteken PD XX 15, die geparkeerd stond aan de Dodo Feitemalaan, gestolen. Aangifte is gedaan door een 62-jarige inwoonster van Tzum.

Rijksweg A31: dodelijke aanrijding
Donderdag omstreeks 17.30 reed een auto, met daarin twee inzittenden, over de A31 bij Zweins. De bestuurder had net een paar autos ingehaald en wilde weer naar rechts gaan. Hier reed de auto, door nog onbekende oorzaak, naar rechts door. De auto kwam, op zijn kop, in een sloot naast de rijbaan terecht. Een toevallig in de buurt staande vrachtwagen met kraan werd direct ingezet. Een man sprong in het water en bevestigde een kabel aan de auto. Deze werd uit het water gehaald. De twee mannen, een 32-jarige inwoner van Goutum en een 32-jarige inwoner van Oudebildtzijl hebben adequaat gereageerd. Korte tijd later waren twee ambulances en de brandweer ter plaatse. De twee inzittenden zijn in zorgwekkende toestand overgebracht naar het MCL-zuid te Leeuwarden, waar ze korte tijd later zijn overleden. Het betreft de 34-jarige Ferdinandus Robertus John Paulus de Jeer uit Leeuwarden en de 23-jarige Joram van der Heijden, eveneens uit Leeuwarden. Het bureau ongevalanalyse van de politie Friesland heeft het ongeval in onderzoek. De weg is enige tijd afgezet.

Leeuwarden: fietsenactie NS-station
Deze week zijn 67 fietsen ingenomen bij de fietsenactie rond het NS-station. 24 fietsen zijn weer opgehaald door de eigenaar. In totaal zijn tijdens het project 4609 fietsen ingenomen, circa 2500 fietsen zijn weer opgehaald door de eigenaar.

Grou: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 21.30 uur werd een auto gecontroleerd op de Rijksweg A32 bij Grou. De automobilist reed slingerend. De verdachte, een 52-jarige inwoner van Koudum, bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 540 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Burgum: ongeval met letsel en getuigenoproep
Donderdag omstreeks 18.55 uur reed een 18-jarige automobilist uit Tytsjerk over de Zomerweg in de richting van de voorrangskruising met de Oude Commissieweg. Hij wil rechtdoor oversteken. Een 75-jarige automobilist uit Dokkum rijdt over de Oude Commissieweg en wil rechtdoor richting Quatrebras. De Tytsjerker ziet de Dokkumer over het hoofd en de Dokkumer rijdt met de voorzijde vol in de rechterflank van de Tytsjerker. De automobilist uit Tytsjerk verleende geen voorrang aan de automobilist uit Dokkum. Een 17-jarige inzittende uit de auto van de Tytsjerker is afgevoerd, met nek- en zijproblemen, naar het ziekenhuis in Drachten. De 77-jarige vrouwelijke inzittende uit de auto van de inwoner van Dokkum is met nekletsel afgevoerd naar het ziekenhuis in Dokkum. Omdat er tegenstrijdige verklaringen zijn (reed de automobilist uit Tytsjerk te snel of niet) wil de politie graag in contact komen met de bestuurder van een groene Golf (type 3), die voor de auto van de Tytsjerker gereden zou hebben. Ook komt de politie graag in contact met eventuele andere getuigen van de aanrijding via het algemene nummer van de politie Friesland, 9000 8844.

Sneek: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 19.50 uur reed een 19-jarige automobilist uit Nijland over de Singel. Toen hij rechtsaf het Kleinzand op wilde rijden, moest hij iets achteruit om de bocht te kunnen nemen. Terwijl hij achteruit reed, reed hij tegen een 59-jarige inwoonster van Hindeloopen aan, die achter hem het zebrapad overstak. Deze schreeuwde nog, maar zonder resultaat. Na de aanrijding sloeg de inwoner van Nijland rechtsaf en verdween. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Omdat het kenteken was genoteerd door omstanders, kon de veroorzaker even later worden gehoord. Hij verklaarde dat hij niets van de aanrijding had gemerkt, waarschijnlijk omdat hij de muziekinstallatie in zijn auto aanhad.

Leeuwarden: zware mishandeling
Vrijdag omstreeks 01.30 uur kreeg de politie een melding van een mishandeling op de Groeneweg. Volgens het slachtoffer, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, was hij overvallen van achteren, is hij vervolgens in de buik gestoken en zijn de verdachten er vervolgens op de fiets vandoor gegaan. Een getuige beaamde dit. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het MCL-zuid.

Sneek: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.00 uur werd een 25-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd op de Berkenlaan. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 285 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272