Nederlandse Vereniging van journalisten

Schrijvers naar On File

On File is van plan gevluchte schrijvers toe te laten en zal dan verdergaan als associatie van vluchtelingjournalisten én -schrijvers. On File wil zich ontfermen over een groep schrijvers die voorheen aangesloten was bij Wereldschrijvers. Deze organisatie, gelieerd aan de Vereniging van Letterkundigen, was nauwelijks meer actief. On File en Wereldschrijvers kennen een aantal dubbelleden. Hierdoor is het idee ontstaan bij On File om de andere schrijvers ook op te nemen. On File wil een netwerk zijn voor gevluchte collega's die met elkaar in contact komen. De associatie heeft ongeveer 70 leden. Vice-voorzitter Judit Neurink schat dat de schrijversgroep uit zo'n 25 personen bestaat.
Neurink bespeurt de laatste tijd niet zozeer een toename van het aantal gevluchte journalisten bij On File, alswel een verschuiving van nationaliteiten. Waren het voorheen vooral journalisten die voormalig Joegoslavië waren ontvlucht, nu zijn de gevluchte journalisten veelal afkomstig uit Iran, Irak en Afghanistan.
Dit jaar begon On File met het organiseren van journalistencafés in het Amsterdamse Parool Theater. Met de komst van de schrijvers zou de frequentie kunnen worden opgevoerd naar een maandelijks café. Voor één keer wordt het journalistencafé in de Arabische taal gevoerd. Gespreksthema is de rol van de Palestina-kwestie bij de aanslagen in de VS. Deze avond wordt geleid door Fatih Mourali.