Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 19-10-2001

Politieberichten district Rijn & Venen, 10.00 uur
Brandweerauto

WOERDEN / MONTFOORT Op donderdag 18 oktober is een man die met een oude brandweerwagen met zwaailicht en sirene reed aangehouden.

Rond half vijf in de middag kreeg de politiemeldkamer van Utrecht de melding dat politiemensen van de Regio Zuid Holland Zuid op de A12 een oude brandweerwagen die met optische- en geluidssignalen reed, achtervolgden. De bestuurder van deze brandweerwagen negeerde veel verkeersregels; hij reed o.a. door rood licht, over de vluchtstrook en voldeed niet aan door de politie gegeven stoptekens. De achtervolging bleek in Vianen te zijn begonnen. De verdachte reed daar met de brandweerwagen met zwaailicht en sirene rond, schrok kennelijk van het feit dat politiemensen hem wilden controleren en reed `in vol ornaat` de A27 op, achtervolgd door de politie. Ook politiewagens van de Politie Regio Utrecht zetten daarop de achtervolging in.

Bij Woerden verliet de brandweerwagen de A12 en reed met een snelheid van ongeveer 70 km/u over de Provincialeweg in de richting van Montfoort. Door het creëren van een verkeersopstopping voor de brandweerwagen, kon deze uiteindelijk op de Willeskop tot stoppen worden gedwongen. De bestuurder, een 54-jarige man uit Vianen, werd uit de wagen gehaald en direct geboeid. Hij is overgebracht naar het politiebureau in Vianen en werd daar ingesloten. Hij bleek geestelijk enigszins verward te zijn.

De oude brandweerauto was zijn eigendom en deze is in beslag genomen. De man kreeg bekeuringen voor de door hem gepleegde verkeersovertredingen en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Insluiper

MAARSSEN Op donderdag 18 oktober werd een insluipster in een woning betrapt.

Rond twee uur in de middag zag een 63-jarige vrouw dat op de Thorbeckelaan een vrouw onder het raam van een woning doorkroop en daarna de woning binnenliep. Zij waarschuwde een 69-jarige buurvrouw en tezamen gingen zij naar de betreffende woning. Terwijl zij de 75-jarige bewoonster vertelden dat een vrouw haar woning was binnengedrongen, kwam de verdachte vanaf de eerste verdieping de trap aflopen. De drie vrouwen probeerden de insluipster tegen te houden, waarna een worsteling ontstond. De insluipster wist toch te ontkomen en rende weg in de richting van de Europalaan. Zij bleek nog geen kans te hebben gezien iets weg te nemen.

Automobilist onder invloed

MAARSSEN Op donderdag 18 oktober is een automobilist voor het rijden onder invloed aangehouden.

Rond half negen in de avond zag een politieman een automobilist over de Verbindingsweg rijden. Gezien zijn rijstijl vermoedde de politieman dat de bestuurder gedronken had. De bestuurder kreeg een stopteken, maar negeerde deze en reed door. Uiteindelijk stopte de man in Haarzuilens en reed daarbij tegen het hek bij het kasteel. De politieman hield hem aan, maar de man verzette zich en wist los te komen. Hij liep weg maar kon even later op de Brink met gepast geweld worden aangehouden. Tijdens zijn overbrenging naar het politiebureau beledigde en bedreigde de man, 43 jaar oud en afkomstig uit Breukelen, een politieman.

Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij 575 ug/l (1,5 promille), drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. De man zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, voor belediging en bedreiging. Hij is voor de nacht ingesloten.