Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

ONRUST OVER OMZETTEN BANKREKENINGEN NAAR EURO

Afgelopen periode is bij een aantal ondernemers en softwareleveranciers onrust ontstaan over het feit dat een aantal banken hebben besloten zakelijke bankrekeningen eerder om te zetten naar de euro dan 1 januari a.s. Zo heeft volgens onze informatie de ABN-AMRO gekozen voor september 2001 (natuurlijk kunt u wel uitstel aanvragen tot januari 2002).

Dat deze onrust voor een belangrijk deel ongegrond is wordt onderbouwd door ons onderzoek "Betalingsverkeer, softwarepakketten en de euro". Dit onderzoek hebben wij augustus 2001 uitgevoerd.

Samengevat luidt onze conclusie:

In verreweg de meeste gevallen kunt u zonder problemen uw bankrekening eerder of later (uiterlijk 1 januari 2002) overzetten naar de euro dan uw boekhouding.

Problemen ontstaan ondermeer als:

u werkt met Electronisch Bankieren en een bestandsformaat dat geen muntsoort bevat.

u werkt met een softwarepakket dat niet europroof is en dan met name op het gebied van valuta onafhankelijkheid bij inkomende (bank)mutaties.

u werkt met acceptgiro's en automatische incasso's en uw boekhoudpakket ondersteunt niet het formaat VerwInfo 4.1 van Interpay voor het automatisch ontvangen en verwerken van de betalingsspecificaties.

In de laatste 2 gevallen moet u zich afvragen of u wel voor het juiste boekhoudpakket heeft gekozen, want volgens opgave van de leveranciers zijn inmiddels de meeste softwarepakketten europroof gemaakt (of toch niet?).

Voor meer informatie over het onderzoek wordt verwezen naar de website www.softwarepakketten.nl

Op deze laatste website vindt u tevens de laatste stand van "Het grote euro software onderzoek" dat de afgelopen maanden is uitgevoerd. Voor meer dan 150 softwarepakketten is inmiddels deelgenomen aan dit onderzoek.

EINDE BERICHT

Voor meer informatie kunt u ten alle tijden contact met ons opnemen via onderstaande gegevens:

GBNED
Gerard Bottemanne
tel 0252 212542
email ghb@gbned.nl