Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 20 oktober 2001

Na Top van Gent is het aan België om de EU weer op de kaart te brengen


Het resultaat van de Top van Gent is in een aantal opzichten teleurstellend. De kans werd gemist om na een degelijke evaluatie te komen tot een helder signaal dat de niet-militaire poot van de aanpak van het internationaal terrorisme zou benadrukken. De Groenen blijven er ondertussen van overtuigd dat er een einde moet komen aan de bombardementen in Afghanistan. We vragen aan de Belgische regering om de nodige initiatieven te nemen om zo'n stopzetting dichterbij te brengen. Het is nodig dat snel op grote schaal humanitaire hulp op het terrein kan komen. De steun van het Afghaanse volk voor de strijd tegen het terrorisme zal in grote mate daarvan afhangen. Er moet in dat verband vermeden worden dat humanitaire en militaire acties vermengd worden, zoals nu het geval is met de Amerikaanse droppings.

Dat de Top van Gent niet bracht wat we verhoopten, ligt duidelijk niet aan de Belgische regering. Die nam de voorbije dagen verdienstelijke initiatieven om in Gent een serieuze evaluatie van de militaire acties te maken. Tegelijk werd sterk de nadruk gelegd op de andere dan militaire aspecten van de actie tegen het terrorisme, met name de humanitaire hulp en de link met de VN. Vooral het onderonsje van de drie 'grote' EU-landen bracht schade toe aan de positie van de EU. De EU, als politieke en niet als militaire organisatie, had kunnen wegen op de strategische beslissingen in de acties in Afghanistan. Het valt te betreuren dat daardoor de politieke rol die de EU in deze zaak zou kunnen spelen, in het gedrang komt.

Het is nu het aan het Belgisch voorzitterschap om hieruit de gepaste conclusies te trekken. België moet er mee voor zorgen dat de EU een voortrekkersrol kan en zal spelen in die domeinen waar men wel een invloed heeft, met name de diplomatieke en humanitaire initiatieven. Die mogen niet overgelaten worden aan individuele landen. Wij moedigen het voorzitterschap aan op dit vlak een actieve rol te spelen.


· We vragen daarom dat de Belgische regering blijft ijveren voor een hernieuwde rol van de VN in het algemeen en de Veiligheidsraad in het bijzonder. Die kan dan duidelijker aangeven welk soort acties tegen het Taliban-regime aanvaardbaar zijn. Op dat vlak blijft er immers een vacuüm.
· Daarnaast is het aan de EU om een centrale rol te spelen in de organisatie van de humanitaire acties op het terrein. Belangrijke stappen zijn reeds gezet deze week toen extra hulp werd voorzien. Het komt er nu op aan veilige corridors te voorzien voor de levering van de hulp. Het snel aanpakken van de humanitaire crisis is op korte termijn het beste niet-militaire antwoord op situatie in Afghanistan.

· De EU dient snel een centrale rol te spelen in het overleg over de politieke toekomst van Afghanistan na de Taliban. De VN moet hierin coördineren, maar de EU moet optreden namens de EU-lidstaten.
· Het voorzitterschap moet snel een initiatief nemen om terug meer greep te krijgen op de diverse diplomatieke initiatieven die door afzonderlijke lidstaten worden genomen. Het kan niet zijn dat de EU wordt gedwongen tot een tweedeplansrol.

· Er is nood aan nieuwe diplomatieke stappen in het Midden-Oosten. Wij zijn in dat verband bijzonder verheugd met de aangekondigde reis van het Voorzitterschap naar Israël en de Palestijnse gebieden, en met de uitdrukkelijke oproep tot erkenning van een Palestijnse staat. Een initiatief dat werkt aan een bijsturing van de sancties tegen Irak lijkt ons ook aangewezen.

· De versterkte internationale strijd tegen het terrorisme mag geen aanleiding geven tot een onaanvaardbare inperking van de burgerrechten van al wie op ons grondgebied verblijft.

· Er is nood aan een snelle uitwerking van een ontheemdenstatuut voor die mensen die een oorlogssituatie ontvluchten.

Jef Tavernier, fractievoorzitter Kamer
Jos Geysels, politiek secretaris

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/