Politiebericht Friesland: Friesland 20-10-2001
Politieberichten van 19/10 (13.00 uur) tot 20/10 (13.00 uur)

Wolvega: aanhouding fietsendiefstallen
Op woensdag 17 oktober 2001 werd door een oplettende 39-jarige inwoner van Wolvega gezien dat een man een fiets stal, welke onafgesloten stond voor de supermarkt aan het Van der Zande Plein te Wolvega. De dader ging er op de fiets vandoor. De getuige volgde op zijn eigen fiets de man op enige afstand en zag dat de man over de oude weg in de richting van Heerenveen fietste. De getuige belde met zijn mobiele telefoon de politie, waarop de dader van de diefstal op de Heerenveenseweg te Oldeholtwolde door de politie werd aangehouden. De dader, een 30-jarige inwoner uit Sonnega, werd ingesloten. Tijdens het daarop volgende onderzoek bekende de dader dat hij, buiten de fiets waarop hij werd aangetroffen, in de periode augustus van dit jaar tot en met de dag waarop hij werd aangehouden nog 18 andere fietsen had gestolen. Al de fietsen die hij wegnam waren niet afgesloten en stonden in de winkelstraten van Wolvega. Hij verkocht de fietsen aan onbekenden in Leeuwarden en kocht van de opbrengst verdovende middelen en eten. Na het onderzoek werd de verdachte met een dagvaarding op zak in vrijheid gesteld.

Buitenpost: auto beschadigd
Donderdag is tussen 19.30 en 22.00 uur een auto beschadigd die geparkeerd stond aan de Schoolstraat tegenover de ingang van It Koartling. De 39-jarige eigenaresse uit Buitenpost zag toen ze bij haar auto kwam dat het linkerportier zwaar beschadigd was. Vermoedelijk is een auto tegen het portier gereden. De politie wil graag in contact komen met evt. getuigen.

Leeuwarden: brom- en snorfietscontrole
De politie heeft vrijdag tussen 14.00 en 21.00 uur een brom- en snorfietscontrole gehouden op de Heliconweg. In totaal 23 bestuurders kregen een proces-verbaal voor overtreding van de maximumconstructiesnelheid. De snelste brommer had een top van ruim 80 km/u. Eén bestuurder bleek pas 14 jaar oud te zijn en één was niet in het bezit van een bromfietscertificaat. Verder werd er in de avonduren op verlichting gecontroleerd, hetgeen 61 bekeuringen opleverde.

Lemmer: auto hindert ambulance
Een 33-jarige inwoner van Groningen is vrijdag om 14.45 uur aangehouden, omdat hij op de A& een ambulance had gehinderd. Kort daarvoor had de politie een melding van de ambulance gekregen dat men tijdens een spoedrit van Groningen naar Leeuwarden door een personenauto werd gehinderd. De betreffende personenauto werd door de politie bij het verkeersplein Joure aangetroffen en kon kort daarop bij een tankstation even voorbij Lemmer staande worden gehouden. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt voor het hinderen van de ambulance en omdat hij geen geldig rijbewijs kon tonen.

Drachten: winkeldiefstal
Een 56-jarige inwoonster van Drachten is vrijdag om 15.45 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan Het Zuid. De vrouw werd betrapt toen zij enkele winkelartikelen met een waarde van ca. 50 gulden wilde meenemen zonder te betalen. Ze kreeg een boete van 250 gulden.

Leeuwarden: wildplassen en belediging
Een 45-jarige Leeuwarder is vrijdag om 16.50 uur aangehouden omdat hij twee agenten had beledigd. De agenten wilden tegen de man proces-verbaal opmaken omdat hij op het Groot Schavernek aan de kant van de weg in de gracht stond te urineren. Hij begon hen vervolgens te beledigen, waarop hij werd aangehouden.

Berlikum: onverzekerd en geen geldig rijbewijs
Een 33-jarige inwoner van Berlikum is vrijdag om 17.00 uur aangehouden, omdat hij zonder geldig rijbewijs in een onverzekerde auto reed. Surveillerende agenten hielden de man op de Kleasterdyk staande voor een controle. Tegen hem werd voor bovenvermelde feiten proces-verbaal opgemaakt. Bovendien werd zijn auto in beslag genomen.

Oudehaske: aanhouding diefstal
Een 21 en een 17-jarige inwoner van Joure zijn vrijdag om 18.00 uur aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Een getuige, een 33-jarige inwoner van Oudehaske, zag de twee verdachten een fiets wegnemen en reed ze vervolgens met de auto achterna. Hij waarschuwde de politie, die de twee op de hoek Jousterweg/Hakserutgongen kon aanhouden. Ze werden op het politiebureau ingesloten.

Heerenveen: winkeldiefstal
Een 35-jarige inwoner van Heerenveen is vrijdag om 18.30 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Gedempte Molenwijk. De man werd door winkelpersoneel betrapt toen hij een stuk zeep wilde meenemen zonder te betalen. Hij werd aan de politie overgedragen.

Drachten: fietser gewond
Een 10-jarige fietser uit Drachten is vrijdag om 17.10 uur bij een aanrijding op de Eikesingel met een personenauto gewond geraakt. De jongen stak tussen een aantal stilstaande auto`s de weg over, waarna een uit de andere richting komende 55-jarige automobilist uit Drachten hem niet meer kon ontwijken. De jongen werd per ambulance naar het ziekenhuis in zijn woonplaats overgebracht, waar geconstateerd werd dat hij een gebroken been had opgelopen.

Leeuwarden: woninginbraak
Vrijdag werd tussen 17.15 en 00.45 uur ingebroken in een woning aan de Gerbrandyweg. Men kwam het pand binnen door een raam te forceren, waarna een videorecorder en een aantal cd`s werd weggenomen. De 26-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: bezit harddrugs
Een nog onbekende man is zaterdag om 01.30 uur op de Widrumerdijk aangehouden wegens de handel en het bezit van harddrugs. Politiebeambten zagen de verdachte op het Mercuriusplein handelen en hielden hem daarop aan. Hij bleek in het bezit te zijn van 6 bolletjes cocaïne en 2 bolletjes heroïne. Hij werd op het politiebureau ingesloten.

Joure: onder invloed
Een 41-jarige inwoner van Zaandam is zaterdag om 01.30 uur op de A7 aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. De politie was kort daarvoor telefonisch door een medeweggebruiker gewaarschuwd, omdat de man slingerend over de weg reed. Hij blies op het bureau 710 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 8 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: onder invloed
Een 29-jarige inwoner van Sneek is zaterdag om 02.45 uur op het Martiniplein aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Hij blies op het bureau 625 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 7 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Rottum: onder invloed
Een 22-jarige inwoner van Sint Johannesga is zaterdag om 03.10 uur aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man in het centrum van Heerenveen met hoge snelheid rijden en zetten de achtervolging in. Daarbij werden binnen de bebouwde kom snelheden tot 100 km/u en buiten de bebouwde kom snelheden tot 130 km/u bereikt. De man stopte uiteindelijk op het Heechhout in Rottum, waar hij werd aangehouden. Omdat hij bleek te hebben gedronken, moest hij op het bureau een blaasproef afleggen. Gezien de uitslag van 470 ug/l en de andere geconstateerde overtredingen, werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt en werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Joure: onder invloed
Een 21-jarige inwoner van Vegelinsoord is zaterdag om 02.30 uur op de Sinnebuorren aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Hij blies op het bureau 535 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren kreeg.

Leeuwarden: onder invloed
Een 25-jarige inwoner van Jirnsum is zaterdag om 03.30 uur op de Nieuweweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Hij blies op het bureau 500 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren kreeg.

Dokkum: alcoholcontrole
De politie heeft van vrijdag 22.00 uur tot zaterdag 04.00 uur op diverse plaatsen in Dokkum een alcoholcontrole gehouden. In totaal 256 bestuurders moesten een blaastest afleggen. Tegen drie bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt omdat zij teveel hadden gedronken. Een 42-jarige automobilist uit Dokkum negeerde een stopteken, maar kon na een korte achtervolging alsnog staande worden gehouden. Hij blies op het bureau 1040 ug/l, waarop hij een proces-verbaal kreeg en een rijverbod voor 13 uren. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd. De andere twee bestuurders kregen, behalve een proces-verbaal, een rijverbod voor respectievelijk 1 en 2 uren.

Harlingen: bromfietser gewond
Een 19-jarige inwoner van Harlingen is zaterdag om 03.30 uur ernstig gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Kimswerderweg. Het slachtoffer bestuurde een bromfiets, toen hij door nog onbekende oorzaak bij het verlaten van een rotonde tegen de rechter trottoirband botste. De bromfiets sloeg over de kop, waarbij het slachtoffer met zijn hoofd, hij droeg geen helm, op het wegdek viel. Hij werd in zorgwekkende toestand per ambulance naar het MCL vervoerd. Een 17-jarige inwoner van Midlum, die achter bij het slachtoffer op de brommer zat, liep slechts licht letsel op.

Leeuwarden: auto gestolen
Een aan de Ypeijstraat geparkeerd staande personenauto is in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen. Het betrof een blauwe Volkswagen Golf met het kenteken GD-PR-03. De 22-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Wolvega: inbraak
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een kantoor van een verzorgingstehuis aan de Deken Mulderstraat. Men kwam het pand binnen door een raam te forceren, waarna een hoeveelheid kleingeld en een mobiele telefoon werden weggenomen. Een 42-jarige inowner van Wolvega deed namens het tehuis aangifte.

Bureau Communicatie: 058 8808272