Vlaamse Volksunie

Geen wettelijke regeling voor mogelijke doorbraak in bende-onderzoek. VLD zwicht opnieuw voor Waalse socialisten. (20/10/01)

De speurders die belast zijn met het onderzoek naar de Bende van Nijvel zien blijkbaar na al die jaren een mogelijke doorbraak. In ruil voor een regeling van zijn eigen strafrechtelijke verantwoordelijkheid en politiebescherming zou een ingewijde willen praten, wat tot de identificatie van daders zou kunnen leiden.
br> Eindelijk een lichtpunt voor de slachtoffers en hun nabestaanden ? Eindelijk een antwoord op de vele vragen en theorieën in deze zaak die op zijn minst geen gewone criminaliteit was en die om onverklaarbare redenen maar niet opgelost raakt ? Het antwoord is jammer genoeg duidelijk neen. In de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit zwicht de VLD voor het njet van Di Rupo.

De Waalse socialisten maken elk Belgisch beleid onmogelijk. Zij roepen Charleroi uit tot noodgebied inzake veiligheid, maar weigeren wettelijke regelingen, die de georganiseerde criminaliteit kunnen aanpakken, goed te keuren. De Belgische driehoek draait meer dan ooit vierkant.

Het veiligheidsplan van Verwilghen werd in hoogst schofferende taal gekelderd. De strijd tegen de georganiseerde criminaliteit mag om duistere redenen niet gevoerd worden.

Tijdens de bespreking van de regeerverklaring gaf de eerste minister verleden week uitdrukkelijk toe aan het veto van de Waalse socialisten. Hij beklemtoonde dat er alleen nog een wet komt op de bijzondere opsporingstechnieken en voegde eraan toe dat daarmee "het legistieke gedeelte kan worden afgerond".

Geen wettelijke regeling voor de pentiti dus. De slachtoffers van de Bende van Nijvel mogen het vergeten.

Ondertussen blijkt dat zelfs de wettelijke regeling voor de bijzondere opsporingstechnieken niet door het interkabinettenoverleg komt. De minister van justitie gaf deze week in de commissie justitie in antwoord op een vraag van kamerlid Geert Bourgeois met betrekking tot de leugendetector toe dat ook dit wetsontwerp botst op onenigheid tussen de regeringspartners.

N-VA kamerlid Geert Bourgeois zal de minister van justitie dinsdag aanstaande interpelleren.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, wnd. voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Geert Bourrgeois
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02/ 217 35 10
E-post: geert.bourgeois@n-va.be