Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Toespraak Roger van Boxtel tijdens de Prix Europa 2001 Award Ceremony
Een toespraak bij het onderwerp Integratie
20 oktober 2001
Dames en heren,
Ik sta hier vanavond voor u met mijn hoofd vol beelden. Nieuwsbeelden van de afgelopen tijd uit New York, Washington en Peshawar.
Herinneringen aan gesprekken die ik heb gevoerd met mensen uit alle lagen van de bevolking, moslims en niet-moslims, en vertegenwoordigers van etnische minderheden.
Voorstellingen van emoties die opeenvolgende gebeurtenissen hebben opgeroepen en nog steeds oproepen. Wat zich nu afspeelt, laat vrijwel niemand onberoerd.
Een paar weken geleden hebben wij in Nederland het 50-jarige bestaan van de televisie gevierd. Er is geen beter bewijs denkbaar van de immense invloed van televisie op ons bestaan, zo schreef een journalist, dan de terroristische aanvallen op het World Trade Center en het Pentagon.
De reikwijdte en kracht van het beeld is immens. Niet alleen nu, maar altijd. Het is in staat dat wat ver weg is dichtbij te brengen. Daarom ben ik vereerd om vandaag de Prix Europa Iris uit te reiken. Twee jaar geleden mocht ik dat ook al een keer doen. Sindsdien is er één en ander veranderd. Niet alleen de naam - het woord Europa is aan de Prix Iris toegevoegd - maar vooral ook de setting: De prijs heeft een prestigieus podium gevonden op het PRIX EUROPA-festival. Het is een teken van erkenning die uw programmas verdienen.
Waar praten we dan over, als we hier, vanavond, van uw programmas spreken? Vaak wordt de term multiculturele televisie in de mond genomen. Met voor velen de associatie dat het gaat om televisie door en voor mensen met een andere huidskleur, ergens tussen 11 en 12 uur op de maandagochtend.
Ik geloof niet dat er zoiets als multiculturele televisie bestaat. We hebben het over fictie- en non-fictie, over drama, comedy en documentaires.
Wel hebben alle genomineerde programmas één ding gemeen: de makers ervan zijn er in geslaagd, door verhalen te zien in de diversiteit van het Europa van nu, afstanden te overbruggen. Tussen levens en culturen binnen onze samenlevingen.
Het zijn programmas die gaan over mensen in Europa: Britten, Bosniërs, Duitsers. Programmas die mensen van verschillende etnische afkomst een gezicht geven. Ieder met zijn of haar eigen verhaal. U heeft stukjes van het huidige Europa in beelden gevangen; in hun volle diversiteit, individualiteit en menselijkheid.
Daarmee bevatten uw films nuances die sinds 11 september in verschillende Europese samenlevingen - ook in Nederland - lijken te zijn vervaagd. Verdwenen achter een muur van angst en onwetendheid, van vijandschap en vervreemding. Binnen onze samenlevingen voelen groepen mensen zich apart gezet. Zij worstelen om hun gezicht weer in beeld te krijgen, een gezicht waarin ook zij zich herkennen, in al hun gradaties. De strijd tegen vooroordelen en intolerantie is nog niet gestreden. Dat is de afgelopen weken opnieuw duidelijk geworden. Dat betekent dat programmas als de uwe gezien moeten worden. Dat betekent dat u ook in de toekomst televisie moet maken zoals u al aantoonbaar gedaan heeft:


* Door verhalen te zoeken achter de vele etnische groepen die onze samenlevingen rijk zijn en ons, kijkers, daarmee een spiegel voor te houden;

* Door ons kijkers bekend te maken met het onbekende;
* En bovenal door het verhaal zo te vertellen dat het goede televisie is. Want ook daar gaat het om bij deze prijs.

Welke programmamakers zijn daar voor het jaar 2001 het beste in geslaagd? De organisatoren hebben dit jaar 137 inzendingen ontvangen. Na de voorselectie bleven daarvan nog 25 inzendingen over, 6 in de categorie fictie, 19 in de categorie non-fictie.

De winnaars van de Prix Europa Iris 2001 zijn:

* In de categorie fictie: When grandpa loved Rita Hayworth (Tsjechië)

* In de categorie non-fictie: Exodus (Groot-Brittannië)
Omschrijvingen van When grandpa loved Rita Hayworth en Exodus, alsmede andere genomineerde programmas kunt u vinden op
http://www.prix-europa.nl/.

NB: alleen het gesproken woord geldt.

Relevante links:
De website van de Prix Europa 2001 Award Ceremony