Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

22/10/01 Bezoek Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta aan Limburg

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta brengen maandag 22 oktober 2001 een bezoek aan de provincie Limburg. Het is het tiende in de reeks kennismakings-bezoeken die het paar dit najaar aflegt aan de twaalf provincies en vier grote steden. Zij worden door het provinciaal bestuur ontvangen in het stadhuis van Roermond. Vervolgens krijgen zij van het gemeentebestuur uitleg over buurtnetwerken in deze stad. Daarna spreken zij in Hulsberg, gemeente Nuth, over grensoverschrijdende gezondheidszorg. In Maastricht bezichtigen zij de recent opgegraven Mosasaurusschedel in het Natuurhistorisch Museum, en bezoeken zij het Conservatorium Maastricht en de schatkamer van de Sint Servaas basiliek.

De Prins en mevrouw Zorreguieta arriveren om 12.50 uur per helicopter op het veld van hockeyclub Concordia in Roermond, waar zij worden verwelkomd door de Gouverneur van Limburg, de heer mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst. Om 13.00 uur komen zij per Koninklijke bus aan bij het stadhuis van Roermond, waar zij worden begroet door de burgemeester, de heer drs. H.J. Kaiser. In het stadhuis geeft de Commissaris een toelichting op de ontwikkelingen in zijn provincie. Daarna krijgt het paar van de burgemeester uitleg over de Roermondse buurtnetwerken, die zijn opgezet ter bevordering van de sociaal-culturele samenhang in de wijken. Enkele betrokkenen zullen een toelichting geven.

Om 14.40 uur bezoekt het paar de oud-Limburgse carreboerderij Wisse Gracht in Hulsberg en voert daar gesprekken met deskundigen over grensoverschrijdende gezondheidszorg in de Euregio Maas-Rijn. In het door twee buurlanden omringde Limburg is veel vraag naar gezondheidszorgvoorzieningen over de grens. Het paar krijgt uitleg over de ontwikkelingen op dit gebied.

In Maastricht bezichtigt het paar om 15.50 uur in de tuin van het Natuurhistorisch Museum de nieuwe Mosasaurus. De schedel van deze prehistorische reuzenhagedis werd enkele jaren geleden gevonden in het Maastrichtse krijt, en is vanaf deze dag te zien in het museum. Om 16.00 uur wordt het paar ontvangen in het Conservatorium Maastricht, waar een zangklas wordt bijgewoond van zangpedagoge Mya Besselink.

Om 16.40 uur bezoeken de Prins en zijn verloofde de schatkamer van de Sint Servaas basiliek. Sint Servaas was de eerste bisschop van Nederland en de basiliek Sint Servaas is een van de oudste kerken van ons land. Rond 17.00 uur wandelen zij over het Vrijthof en rijden zij naar de Markt. Onderweg zullen enkele Limburgse verenigingen zich presenteren, en wordt het paar iets wordt verteld over de geschiedenis van de stad en de provincie. Het bezoek wordt afgesloten in het stadhuis.