Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Activering en uitstroom Inkomenswaarborg Handhaving Adequate uitvoering

Adequate uitvoering / Uitvoeringskosten Abw

Uitvoeringskosten Abw

Het Ministerie van SZW ontwikkelt een toerekeningsmodel voor de uitvoeringkosten van de Algemene bijstandswet (Abw). Het doel van het model is tweeledig. Aan de ene kant kunnen gemeenten het model gebruiken om de eigen uitvoeringskosten door te rekenen zodat ze de uitvoeringskosten van de Abw goed kunnen beheersen. Aan de andere kant kunnen op landelijk niveau mutaties in de uitvoeringskosten door wijzigingen in wet- en regelgeving met het model beter berekend worden. Dit vergemakkelijkt de besluitvorming wanneer de hoogte van de mutatiekosten bestuurlijk wordt vastgesteld. Hier kunt u meer lezen over hoe de vergoeding van de uitvoeringkosten op dit moment berekend wordt.

Het model is gebaseerd op de zogenaamde referentiewerkprocessen van de uitvoering van de Abw. Hierin worden producten en processen beschreven. De uitvoeringspraktijk bij gemeenten zijn het uitgangspunt. Gemeenten spelen dus een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het model.
Er is een klankbordgroep voor het project opgericht waarin de gemeenten Amsterdam, Dordrecht, Eindhoven, Den Haag en Naarden zitten. Daarnaast maken ook de VNG, Divosa, de ministeries van SZW, Binnenlandse Zaken en Financiën en de VNG-benchmarkorganisatie deel uit van de klankbordgroep.

Het toerekeningsmodel zal in de toekomst ook gebruikt kunnen worden om gegevens van gemeenten met elkaar te vergelijken. Daarnaast kan het model zo worden aangepast dat het ook toegepast kan worden op andere wetten dan de Abw.

Laatste ontwikkelingen

Stand van zaken onderzoek
In het voorjaar 2001 is het eerste concept van het model opgeleverd. Een groot aantal gemeenten heeft hieraan meegewerkt. Vervolgens is het conceptmodel bij vijf gemeenten van verschillende omvang en organisatievorm getest. Het is daarnaast bij achttien gemeenten toegepast in drie deelprojecten: Wet boeten, CWI en reïntegratie. Parallet aan de ontwikkeling van het model wordt de software ontwikkeld waarmee het model geautomatiseerd toegepast kan worden. Het streven is om eind dit jaar de eerste gegevens over de uitvoeringskosten te produceren. Naar verwachting zal het model in 2002 voor het eerst formeel gebruikt kunnen worden.

Beheer en gebruik
Het ministerie, VNG, Divosa en gemeenten voeren dit najaar overleg over het beheer en het gebruik van het model, dat continu moet voldoen aan de laatste ontwikkelingen in de uitvoeringspraktijk.

Afstemming met andere instrumenten
Gemeenten hebben meerdere instrumenten om de uitvoering van de Abw te verbeteren: de VNG-benchmark en de Stimulansz-productbegroting. Dit najaar zullen VNG, Stimulansz en SZW deze instrumenten inhoudelijk op elkaar afgestemd hebben. Daardoor is het mogelijk om de resultaten van het ene model te gebruiken voor analyses in het andere. ___________ zoek

zoek Home Links Sitemap E-mail
actueel