Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple introduceert iPod

Ultralichte MP3-speler heeft 5 GB
hard disk en capaciteit voor 1000 nummers

Bunnik, 23 oktober 2001 - Apple heeft vandaag iPod geïntroduceerd. iPod is allereerst een baanbrekende MP3-speler met een capaciteit voor meer dan 1000 nummers van cd-kwaliteit. Kenmerkend is de legendarische gebruikersvriendelijkheid van Apple. En Auto-Sync waarmee automatisch alle nummers en afspeellijsten van iTunes naar iPod worden geladen en het geluidsmateriaal bovendien wordt bijgewerkt zodra de iPod wordt aangesloten op de Mac. "Met iPod heeft Apple een geheel nieuwe categorie digitale muziekspelers in het leven geroepen, waarmee je onderweg naar je hele muziekverzameling kunt luisteren", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "iPod verandert het luisteren naar muziek voorgoed." Maar iPod is meer dan een grensverleggende mp-3 speler. Want de 5 GB hard disk maakt van iPod ook een uiterst compacte harde schijf voor het opslaan van alle denkbare bestandstypen zoals prestentaties, grote bestanden, beeldbestanden en digitale films. Het ultralichte ontwerp van slechts 185 gram past in elke jas- of broekzak. Een uiterst handig en bruikbaar ding met werkelijk nieuwe digitale mogelijkheden. Zo past iPod naadloos in Apple's digital hub strategie.

De nieuwe generatie draagbare muziekspelers
iPod vertegenwoordigt een nieuwe generatie draagbare muziekspelers waarbij muziek op een interne harde schijf wordt opgeslagen, maar waarvan de omvang slechts twintig procent bedraagt van de muziekspelers met een harde schijf die momenteel verkrijgbaar zijn. De ultradunne harde schijf van 5 GB heeft ruimte voor meer dan duizend nummers van cd-kwaliteit. Bovendien is de iPod voorzien van een schokabsorptiebuffer van 32 megabyte, zodat de muziek ook tijdens het hardlopen, fietsen of een andere activiteit ononderbroken kan worden beluisterd.

1000 nummers laden in 10 minuten
Via de ingebouwde FireWire-poort kan de gebruiker binnen tien seconden de inhoud van een complete cd laden naar de iPod. Het laden van duizend nummers duurt slechts tien minuten: dat is dertig keer zo snel als met een speler met een USB-poort. Om je complete mp3-discotheek te beheren en te beluisteren bevat iPod de nieuwste versie van Apple's digitale muziekprogramma iTunes2. Zo kan iPod muziek van de veelgebruikte digitale structuren MP3, MP3 VBR (variable bit rate), AIFF en WAV afspelen. Bovendien ondersteunt de iPod MP3-bitsnelheden tot 320 Kbps. Omdat de firmware kan worden bijgewerkt, zullen ook nieuwe geluidsstructuren worden ondersteund.

Legendarisch gebruiksgemak
Apple heeft haar legendarische expertise op het gebied van gebruikersvriendelijke interfaces aangewend om van de iPod het meest gebruikersvriendelijke digitale apparaat aller tijden te maken. Eén draai met de vinger of duim aan de draaischijf op de iPod geeft direct toegang tot de volledige muziekcollectie, die naar keuze wordt weergegeven: op afspeellijst, artiest of nummer. Dankzij de draaischijf kan de iPod volledig worden bediend door de hand die hem vasthoudt. Bovendien versneld de draaischijf het bladeren automatisch versneld bij het doornemen van lange lijsten, zodat het gewenste nummer snel kan worden gevonden. De iPod bevat verder diverse opties, zoals shuffle, herhaling, startvolume, sluimertimer en menu's in meerdere talen (Engels, Frans, Duits en Japans). Op de iPod kunnen de gegevens van een nummer in al deze talen worden weergegeven, zodat informatie over de hele wereld leesbaar zijn en kunnen worden afgespeeld.

Auto-Sync
De revolutionaire Auto-Sync-functie van iPod maakt het bijzonder eenvoudig om met een Mac complete muziekverzamelingen over te zetten van en naar de iPod en deze bij te werken. De gebruiker hoeft hiervoor slechts de iPod aan te sluiten op de Mac met behulp van de meegeleverde FireWire-kabel, waarna alle nummers en afspeellijsten van het programma iTunes automatisch en op volle FireWire-snelheid naar de iPod worden geladen. Vervolgens is het een kwestie van loskoppelen en luisteren. Zodra de iPod opnieuw op de Mac wordt aangesloten, worden automatisch de nieuwste iTunes-nummers en -afspeellijsten die op de Mac staan, geladen. Dat is doorgaans een kwestie van seconden. Kortom, iPod is de eenvoudigste en snelste manier aller tijden om altijd de meest recente muziek en afspeellijsten op zak te hebben, ongeacht waar de reis naartoe gaat.

Geluidskwaliteit en batterijduur
Het geluid van cd-kwaliteit dankt de iPod aan een 60-mW versterker met een frequentieresponsie van 20 tot 20.000 Hz voor zowel een diepe bas als kristalheldere hoge tonen. De anatomisch gevormde oordopjes die bij de iPod worden geleverd, bevatten neodymium-magneten voor een nog betere frequentieresponsie en hifi-geluid. De oplaadbare lithiumpolymeerbatterij van de iPod zorgt voor maximaal tien uur luisterplezier en laadt automatisch op zodra iPod via de FireWire-kabel op een Mac wordt aangesloten. Maar iPod wordt geleverd met een compacte lichtnetadapter én FireWire-poort, zodat de batterij ook via het stopcontact kan worden opgeladen. Het hoge-resolutieweergavevenster van 160 bij 128 pixels met een witte LED-backlightverlichting maakt de afgebeelde gegevens zowel bij daglicht als in het halfdonker uitstekend leesbaar.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De iPod is rond de feestdagen 2001 verkrijgbaar voor een adviesprijs van 449 euro* bij de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij de door Apple erkende resellers. De iPod wordt standaard geleverd met de iTunes 2-cd, anatomisch gevormde oordopjes, een FireWire-kabel en een lichtnetadapter met FireWire-poort. Voor iPod is iTunes 2 vereist.


* Voor de prijzen in Nederland en België verwijzen wij u graag naar de Apple Store op het Internet.
© 2001 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Apple Store, FireWire, iPod en iTunes zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Alle andere merknamen die worden genoemd, kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars en worden bij deze erkend.

# # #
Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Voor productfotografie zie: http://www.apple.com/pr/photos/ipod/ipod.html

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com
Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Eveline Riedijk
Marketing Communications & Public Relations Manager Nederland Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
Tel.:+31 (0)30 - 659 39 00
Fax: +31 (0)30 - 659 38 50
E-mail: riedijk.e@euro.apple.com