Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 23 oktober
Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Riet van der Nat

Welzijn (2001/8449)
Astrid Lindgren Kinderopvang heeft een vergunning aangevraagd voor een uitbreiding van hun kinderdagverblijf aan de Groenling 7-9 met één groep. Nog niet alle gegevens zijn binnen, maar aangezien de veiligheid en de hygiëne voldoende gegarandeerd zijn, geeft het college een voorlopige vergunning af.

Welzijn (2001/11484)
Nieuwegein heeft een uitnodiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken ontvangen om gebruik te maken van een financiële regeling waardoor de gemeente meer kan doen om te voorkomen dat jeugdigen uit etnische minderheidsgroepen afglijden richting criminaliteit. Het college heeft aangegeven dat Nieuwegein wenst deel te nemen aan het project. In het advies dat het college heeft vastgesteld, wordt beschreven welke kansen er liggen om het huidige Nieuwegeinse preventiebeleid uit te breiden of te intensiveren.

Portefeuille van wethouder Margreet Steenhuisen-Kuipers

Milieu (2001/11328)
Het college heeft kennis genomen van de Natuur- en Milieu-educatie-Wijzer (NME-wijzer) en de Database Onderwijs MEC van het Milieu Educatief Centrum (MEC).
Het MEC brengt jaarlijks de NME-wijzer uit waarin het aanbod van natuur- en milieu-educatieve materialen en suggesties voor de basisscholen zijn opgenomen. Hiermee wil het MEC in samenwerking met de basisscholen het milieubesef bevorderen en het milieubewust gedrag bij de basisschoolleerlingen stimuleren. Alle basisscholen hebben voor het lopende schooljaar ingeschreven op de 33 leskisten en 6 ´Natuur in de klas´- projecten. Totaal ontving het MEC 305 aanvragen voor leskisten 67 aanvragen voor ´Natuur in de klas´-projecten. De nieuwe Database Onderwijs MEC helpt het MEC alle aanvragen efficiënt te verwerken en de producten te monitoren zodat het MEC o.a. inzicht krijgt in hoeveel leerlingen met de producten worden bereikt.

Stadsbeheer (2001/11326)
Het college heeft besloten door middel van een aantal verkeersmaatregelen een busbaan tussen Gerbrandypark en Thorbeckepark in te stellen, evenals een 30 km/uur-gebied voor delen van Galecop.

Portefeuille van wethouder Herman Idema

Beleid, Planning en Control (2001/11324)
Het college stelt de raad voor de tarieven van de gemeentelijke belastingen en rechten vast te stellen voor 2002. De commissie voor Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken (SWS) bespreekt het voorstel op 28 november. De commissie voor Financiën Regionale zaken en Automatisering (FRA) bespreekt het op 6 december. De gemeenteraad besluit er uiteindelijk op 18 december over.

Portefeuille wethouder Bert Lubbinge

Personeel Organisatie en Informatie (2001/11322) De behandeling van een bezwaarschrift, ingediend door een medewerker van de gemeente, geschiedt op dit moment op verschillende wijzen. Het college besluit hierin eenduidigheid aan te brengen, door in alle gevallen van bezwaren in personele aangelegenheden een aparte commissie te laten adviseren.

Welzijn (2001/11333)
Om het beleid inzake Jeugd en Veiligheid te intensiveren, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken een eenmalige bijdrage beschikbaar. De raad is op 21 juni 2001 akkoord gegaan met het bestedingsvoorstel van deze bijdrage. Voor de politie Regio Utrecht district Lekstroom is een bedrag van fl. 75.000,-- (34.033,52) gereserveerd als bijdrage in de extra menskracht die nodig is bij de politie in verband met de aanpak van het schoolverzuim onder Roma-leerplichtigen. Het college stelt dit bedrag nu beschikbaar.

Portefeuille wethouder Evert van Linge

Bouw en Woningtoezicht (2001/11330)
Het college heeft besloten de bouwvergunning te weigeren voorde heer L.C.N. Duin, betreffende het plaatsen van een dakkapel op het voorgeveldakvlak van de woningen op de percelen Donkeregaarde 37 en 39 op grond van de Woningwet artikel 44 lid d, wegens het niet voldoen aan redelijke eisen van welstand. Hiermee volgt het college het advies van de Provinciale Utrechtse Welstandscommissie (PUWC).

Bouw en Woningtoezicht (2001/11329)
Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Ruimtelijke ordening (2001/11327)
Door capaciteitsproblemen van de rijksweg A2 heeft het Rijk besloten deze te reconstrueren. Deze reconstructie omvat: verbreding van de wegvakken (naar 2x3 rijstroken) en het bouwen van twee nieuwe bruggen over de Lek als vervanging van de huidige boogbrug. Om aan de geluidsnormen te kunnen voldoen dient Rijkswaterstaat toegevoegde geluidsschermen aan de oostzijde van de A2 te plaatsen (ter hoogte van de Hoge Landen). Voor plaatsing van deze geluidsschermen is een vrijstelling op het bestemmingsplan nodig, conform artikel 19. lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het bestemmingsplan ´de Hoge Landen´ is ouder is dan 10 jaar. Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen om de vrijstellingsprocedure van artikel 19. lid WRO op te kunnen starten. De commissie voor Ruimtelijke ordening, Economische zaken en Volkshuisvesting bespreekt het voorstel op 27 november. De raad beslist er 18 december over.

Stadsontwikkeling/Welzijn (2001/11331)
De gemeente heeft een budget waaruit het woonconsumentenorganisaties subsidieert. Een woonconsumentenorganisatie is een belangenorganisatie van bijvoorbeeld een groep huurders, bewoners of eigenaren van woningen. Dit budget was jaarlijks fl. 18.000,- ( 8.168,04). In het kader van het ombuigingstraject ´Ruimte Maken´ heeft de raad in het verleden besloten dit budget te halveren met ingang van 2001. Om deze budgethalvering te realiseren, heeft het college nu besloten om de subsidie van de drie organisaties die elk jaar subsidie ontvangen (de Vrouwenadviescommissie voor de woningbouw, Platform Vreeswijk en de Vereniging Groepswonen Ouderen Nieuwegein) trapsgewijs te halveren. In 2002 en 2003 gaat er jaarlijks 25% van af. In 2001 en 2002 is er daardoor nog geen ruimte voor incidentele subsidieverleningen. Vanaf 2003 is daar wél weer wat ruimte voor. De criteria voor het krijgen van subsidie worden met ingang van 2002 gewijzigd.

Stadsontwikkeling (2001/8984)
De provincie Utrecht en het Bestuur Regio Utrecht (BRU) achten het beleidskader Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHWL) van de Stuurgroep NHWL rijp voor inspraak. Het college heeft een inspraakreactie voorgesteld en stuurt dat naar de provincie en het BRU. In de inspraakreactie wordt gerefereerd aan eerdere inbreng van de gemeente Nieuwegein bij het beleidskader en aan het aangepast ontwikkelingsplan Het Klooster.

Ruimtelijke ordening (2001/9268)
Bedrijf Classic Toys aan de van Heukelumstraat veroorzaakt overlast op het terrein zelf en de openbare ruimte. Begin dit jaar is er een handhavingsprocedure gestart om de overlast in de openbare ruimte tegen te gaan. Daarnaast heeft de gemeente bekeken of ook op het terrein zelf gehandhaafd kan worden. Volgens de gemeente maken het geldende bestemmingsplan en de verleende artikel 19 vrijstelling dat niet mogelijk. De Inspecteur Ruimtelijke Ordening (IRO) heeft echter in een brief aangegeven dat hij wel mogelijkheden ziet om op het terrein zelf te handhaven. Dat hangt samen met de gewenste planologische situatie in het gebied. Als de eigenaar hieraan geen medewerking wil verlenen, dan kan er handhavend worden opgetreden. Wil de eigenaar wel medewerking verlenen, dan moeten er goede afspraken worden gemaakt hoe dit verder wordt uitgewerkt en kan de situatie gelegaliseerd worden. De opmerkingen van de IRO worden nu onderzocht. Het college heeft opdracht gegeven een voorstel voor de gewenste planologische situatie voor te bereiden.


---

Invoerdatum 24-10-2001

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein