Gemeente Utrecht

PERSGESPREK COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Dinsdag 23 oktober, 16.30 uur

Perskamer 1.03, Stadhuis

Geannoteerde agenda naar aanleiding van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders d.d. 23 oktober 2001.


1. Verbetering huisvesting jeugdtheatercentrum De Berenkuil en productieruimte theatergroep ' t Barre Land

Tijdens de persconferentie toelichting door wethouder Gispen (Cultuur).


2. Feestverlichting in bomen
Burgemeester en wethouders hebben besloten beleidsregels vast te stellen voor de gevallen waarin en de voorschriften waaronder vergunning zal worden verleend voor het aanbrengen van sfeerverlichting in bomen. Binnenkort zal het college een besluit nemen om aan de raad voor te stellen de vergunningplicht op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening Utrecht (APV).

Winkeliersverenigingen willen in de aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis een gezellige sfeer creëren voor het winkelend publiek. Een van de middelen daarvoor is het aanbrengen van sfeerverlichting in de bomen in het openbaar gebied. Burgemeester en wethouders willen daaraan medewerking verlenen, mits er door middel van het stellen van voorwaarden voldoende rekening wordt gehouden met de belangen van de bomen en de daarin levende dieren. Uit intern onderzoek en extern advies blijkt dat het aanbrengen van sfeerverlichting dan mogelijk is. Op grond van het huidige artikel 17 van de APV kon deze bescherming niet voldoende worden geboden. Daarom stellen burgemeester en wethouders binnenkort aan de raad voor om een speciaal artikel in de APV op te nemen, waardoor dit voortaan beter wordt geregeld. Hierdoor kan een evenwichtige belangenafweging plaats vinden tussen het economisch belang enerzijds en de bescherming van flora en fauna anderzijds

De mogelijkheid om vergunning te verlenen is beperkt tot door burgemeester en wethouders aan te wijzen winkelconcentratiegebieden; daarbuiten geldt een absoluut verbod. De vergunning kan alleen worden verleend aan winkeliersverenigingen.

Aan de vergunning worden voorschriften verbonden inzake de tijden dat de verlichting aan is en de lichtintensiteit.

Geen vergunning wordt verleend
* voor bomen met monumentale waarde
* als de bomen door de bevestiging van de verlichting dood kunnen gaan
* als een of meer beschermde diersoorten de bomen gebruiken.
Een vergunning kan worden geweigerd
* als er schade aan de bomen kan ontstaan
* indien het leidt tot ontsiering van de bomen of de omgeving,
* als er binnen 5 jaar onderhoud (snoei) aan de bomen plaats vindt
* als het welzijn van nestelende, rustende of overwinterende dieren kan worden verstoord
* Als het gevaar op kan leveren voor mens of dier
De verlichting mag alleen worden opgehangen door een erkend bedrijf.

De brief, waarin het te voeren beleid wordt uiteengezet en het overzicht van winkelconcentratiegebieden komt aan de orde in de raadscommissie voor Algemene Zaken, Veiligheid, Wijkgericht Werken en Financiën.


3. Recht van Initiatief
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om twee voorstellen die zijn ingediend in het kader van de regeling 'Recht van initiatief' nader te laten onderzoeken door de desbetreffende Wijkcommissies. Dit is een gebruikelijke stap in de procedure. De wijkcommissies nemen binnen 3 maanden (na het raadsbesluit op 15 november) een besluit over het honoreren van de initiatiefvoorstellen. Het gaat om de volgende twee nieuwe initiatiefvoorstellen:


1. Van Asch van Wijcksplein, herinrichting (wijk Binnenstad) De Werkgroep Verfraaiing Breedstraatbuurt heeft een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van het Van Asch van Wijcksplein.
2. Plein De Gaard, herinrichting (wijk Noordoost) Het Buurtcomité Tuindorp-Oost doet een voorstel voor de herinrichting van het plein voor het winkelcentrum De Gaard aan de Troosterlaan.

Tevens stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om een intiatiefvoorstel niet te honoreren, omdat het onderdeel is van een bestaande inspraakprocedure, waar reeds een besluit over is genomen. Het gaat om een voorstel voor een sportveld aan de Van Lieflandlaan. Omwonenden van het sportveld aan de Van Lieflandlaan stellen voor de recreatieve groenfunctie die het terrein volgens het bestemmingsplan heeft, te handhaven en terrein in te richten als sportveld en speeltuin voor de buurt.

De gemeenteraad besluit op 15 november 2001 over deze drie initiatiefvoorstellen.


4. Panden in Tijdelijk Beheer
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat voor panden in tijdelijk beheer bij het Ontwikkelingsbedrijf gemeente Utrecht, per pand een afweging voor het tijdelijk gebruik wordt gemaakt. De overwegingen daarbij zijn tijd, kosten en maatschappelijk belang. Besloten is de panden in een eerder stadium te slopen indien de kosten van tijdelijk gebruik te hoog oplopen of om in die gevallen een anti-leegstandswacht in te schakelen.

Het Ontwikkelingsbedrijf krijgt verschillende panden in tijdelijk beheer. In afwachting van de definitieve bestemming zijnde sloop, uitgifte of herontwikkeling worden deze panden tijdelijk verhuurd als woning of atelier. Deze tijdelijke verhuur heeft vaak een sociaal-maatschappelijke functie gezien het tekort aan woningen en atelierruimte in de gemeente Utrecht. Knelpunt is het verscherpte handhavingsbeleid ten aanzien van eisen en wetgeving op het gebied van milieu, brandweer, olietanks en bouwbeheer. Er dienen aanzienlijke kosten gemaakt te worden om het gebouw aan alle eisen voor het tijdelijk gebruik te laten voldoen. Dat maakt de planning en kostenbeheersing voor tijdelijk gebruik van deze panden moeilijker.

Het voorstel komt aan de orde in de commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen, Grondzaken en Onderwijs.


5. Vaststelling Programma en Overzicht Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2002

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de raad voor te stellen om het Programma en Overzicht Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2002 definitief goed te keuren.

De gemeente heeft de plicht om jaarlijks zorg te dragen voor het opstellen van een Programma en Overzicht Voorzieningen Huisvesting Onderwijs.

Het Programma geeft een overzicht van de, in een bepaald jaar, te realiseren voorzieningen in de onderwijshuisvesting. De totale uitgaven voor 2002 bedragen NLG. 13.663.953 (EUR 6.200.432)

Hiervan kan de volgende nadere specificatie worden gegeven.
* Renovatie gebouw Van Asch van Wijckskade ten behoeve van het St Gregorius college
* NLG 4.000.000 (EUR 1.815.121)
* Uitbreiding gebouw aan de Blauwe Vogelweg 11 met 6 lokalen
* NLG 1.500.000 (EUR 680.670,3)
* Renovatie schoolgebouw aan de Wevelaan 2-4
* NLG 1.400.000 (EUR 635.292,3)
* Uitbreiding schoolgebouw aan het Rotsoord 36 met 2 lokalen
* NLG 664.969 (EUR 301749,8)
* Aanvullend krediet t.b.v. renovatie gebouw aan de Marnixlaan 362
* NLG 600.000 (EUR 272.268,1)
* Onderhoud schoolgebouwen
* NLG 2.602.214 (EUR 1.180.833)
* Uitbreiding 1e inrichting onderwijsleerpakket en meubilair diverse scholen
* NLG 594.204 (EUR 269.638)
* Huur sportaccommodaties/sportterreinen t.b.v diverse scholen
* NLG 305.614 (EUR 138.681,6)
* Oplossen van capaciteitstekorten in de huisvesting bij diverse scholen
* NLG 1.456.952 (EUR 661.136)
* Uitgaven als gevolg van wettelijke voorschriften
* NLG 115.000 (EUR 52.184,72 )
* Overige uitgaven
* NLG 425.000 (EUR 192.856,6)
Op het Overzicht staan de activiteiten vermeld die niet voor uitvoering in aanmerking zijn genomen.

Het Programma en Overzicht zijn tot stand gekomen in overleg met de schoolbesturen.

Het voorstel is aan de orde in de commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen, Grondzaken en Onderwijs van 20 november a.s. en zal vervolgens worden behandeld in de raadsvergadering van 13 december a.s.

Utrecht, 23 oktober 2001