Het Nederlandse Rode Kruis

23 Oktober 2001

Het Nederlandse Rode Kruis stuurt hulpgoederen naar vluchtelingen Afghanistan

Het Nederlandse Rode Kruis verstrekt 1000 tenten, 15.000 dekens en 1500 keukensets aan Afghaanse vluchtelingen. De goederen zullen, zodra dat mogelijk is, worden gedistribueerd in het grensgebied bij de Pakistaanse steden Quetta en Peshawar. De Pakistaanse grens is officieel gesloten voor vluchtelingen uit Afghanistan.

Het Nederlandse Rode Kruis ontvangt 1,8 miljoen gulden van het ministerie van buitenlandse zaken voor de hulpverlening aan Afghanen. Dit geld wordt niet alleen gebruikt voor bovengenoemde hulpgoederen maar ook voor het aankopen van medische hulpmiddelen voor mensen binnen en buiten Afghanistan. Daarbij gaat het om 10 Emergency Health Kits en om medisch materiaal voor ziekenhuizen en klinieken. Met één Emergency Health Kit kan een basisgezondheidspost worden ingericht voor een gebied van 10.000 mensen.

Het Rode Kruis heeft op dit moment beperkt toegang tot Afghanistan. Lokale medewerkers zetten het werk zo veel mogelijk voort. Vandaag is het Rode Kruis begonnen met het distribueren van voedsel onder lichamelijk gehandicapten in Kabul die een gezin moeten onderhouden. Hiermee worden 7917 gezinnen geholpen. Eerder verstrekte het Rode Kruis onder andere voedsel aan 5000 ontheemde families in Mazar-I-Sharif en aan patiënten en personeel van ziekenhuizen en kinderhuizen in Kabul. De Afghaanse Rode Halve Maan runt 48 gezondheidsklinieken in het hele land. Een grote zorg is dat deze klinieken maar ook ziekenhuizen de komende tijd van voldoende medisch en chirurgisch moeten worden voorzien. Afgelopen vrijdag arriveerden nog twee Rode-Kruisvrachtwagens met medische hulpmiddelen in Kabul. De zes orthopedische centra van het Rode Kruis zetten hun werk voort.

Bovendien legt het Rode Kruis/de Rode Halve Maan voorraden hulpgoederen aan in de omringende landen: Pakistan, Iran, Tadzjikistan, Toerkmenistan en Oezbekistan. De voorbereidingen betreffen de opvang van 500.000 vluchtelingen gedurende een half jaar. De hulp richt zich op onderdak, drinkwater, sanitatie en basisgezondheidszorg. In Pakistan kunnen bijvoorbeeld 25 mobiele klinieken worden ingezet. In Iran worden bij de grens met Afghanistan tien vluchtelingenkampen ingericht. De Iraanse Rode Halve Maan kan vier mobiele klinieken inzetten; een noodhospitaal met een capaciteit van tachtig bedden is onderweg.