CMG



CMG realiseert in samenwerking met Schiphol Group irisherkenningssysteem op Luchthaven Schiphol

Amstelveen, 23 oktober 2001 - Privium, het serviceprogramma van Schiphol Group, is op 23 oktober door de minister van Justitie Korthals in gebruik genomen. De automatische grenspassage door middel van irisherkenning is een belangrijk onderdeel van dit serviceprogramma. Privium is ontwikkeld door Schiphol Group in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee Schiphol en de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). CMG heeft samen met Schiphol Group het projectmanagement van het Privium programma gevoerd. Daarnaast heeft CMG, in samenwerking met Schiphol Group een prominente rol gespeeld bij het ontwerp, de realisatie en de implementatie van het systeem waaraan in het totaal 25 onderleveranciers hebben bijgedragen.

Het systeem voor Automatische Grenspassage betreft een pilotproject voor frequente reizigers die een nationaliteit hebben van een van de landen van de Europese Economische Ruimte (de EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Voor het project heeft CMG diverse biometrische technieken geëvalueerd, waaronder irisherkenning, herkenning aan de hand van vingerafdrukken, handgeometrie en gelaatsherkenning. Irisherkenning is daarvan de meest betrouwbare gebleken. Verder heeft CMG een belangrijke rol gespeeld in het bruikbaar maken van irisherkenning in een productieomgeving.

In de realisatie- en implementatiefase van Privium was CMG samen met Schiphol Group verantwoordelijk voor de aansturing van dit multidisciplinaire project en de integratie van standaardcomponenten en nieuwe technieken zoals irisherkenning en chipkaarten. Deze zijn via een speciaal ontwikkelde besturingslaag gekoppeld tot één geheel. Uit privacyoverwegingen is echter een volledige scheiding doorgevoerd tussen de biometrische gegevens en de persoonsgegevens. Hiermee wordt voldaan aan de Nederlandse privacywetgeving. Het project is aangemeld bij de Registratiekamer, die het concept posititief beoordeeld heeft.

Kwaliteit
CMG was verder medeverantwoordelijk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van het systeem. De systeemeisen zijn op een gestructureerde wijze geordend en worden met behulp van change managementprocedures steeds up-to-date gehouden. Een systeemarchitect van CMG heeft de bewaking van het concept op technisch niveau verzorgd. De kwaliteit is aangetoond met een integratietest, waarbij het gehele Privium systeem in samenhang is getest. Verder is de opzet en de inrichting van de beheerorganisatie zodanig dat de Schipholorganisatie de oplossing zelf kan beheren.

Verdere ontwikkeling
Met het Privium-project heeft CMG haar kennis en ervaring met nieuwe identificatietechnieken sterk verruimd. CMG is al langer actief op het terrein van beveiliging en zal mede op basis van deze ervaring biometrische beveilingsoplossingen verder ontwikkelen. Hierbij gaat het om het combineren van biometrische technieken en in de praktijk bewezen ICT-technologieën tot bedrijfskritische systemen. Het doel is systemen te kunnen bieden die in een optimale beveiliging voorzien, maar die de gebruiker zeer eenvoudig kan benutten.

De resultaten kunnen onder meer gebruikt worden voor identificatie op afstand, toegangsbeveiliging voor systemen en gebouwen, medische toepassingen zoals zorgpassen, en binnen toepassingen voor het opnemen van geld, waarbij biometrie als identificatiemethode wordt gebruikt.

Inmiddels heeft CMG wereldwijd veel belangstelling ondervonden voor het irisherkenningssysteem.

CMG
CMG is een wereldwijd opererende Informatie & Communicatietechnologie (ICT) groep, met een leidende positie in zowel zakelijke ICT-dienstverlening als in oplossingen voor draadloos dataverkeer. CMG levert haar diensten en oplossingen binnen een breed scala aan markten, waaronder financiële dienstverlening, transport, telecommunicatie, media, petrochemische industrie, utilitybedrijven, retail, productiebedrijven en overheden. De Groep biedt ook langetermijn-beheer van bedrijfsprocessen, van salarisverwerking, call centra en netwerken tot het beheer van infrastructuren, applicatie-onderhoud en hosting services. Het bedrijfsonderdeel CMG Wireless Data Solutions heeft een leidende positie in wireless messaging en gateway producten, mobile internet en e-mail, cell broadcast en customer care & billing systemen.

CMG is opgericht in 1964 en heeft hoofdkantoren in Londen en in Hoofddorp. Het bedrijf implementeert en ondersteunt applicaties voor klanten wereldwijd, vanuit vestigingen in 16 landen. Het bedrijf is genoteerd aan de effectenbeurzen in Londen en in Amsterdam.