ESSENT NV

Essent Energie helpt bedrijven met aanpassing meetinstallaties

Bedrijven die gebruik willen maken van de mogelijkheid om per 1 januari zelf hun energieleverancier te kiezen, moeten snel in actie komen. Met ingang van 2002 hebben zo'n 65.000 middelgrote ondernemingen die keuzevrijheid voor elektriciteit. Voor een groot deel van die bedrijven geldt wel dat zij verplicht zijn daartoe hun meetinstallatie aan te passen. Die verplichting geldt daarnaast voor de 2100 ondernemingen die per 1 januari hun eigen gasleverancier kunnen kiezen. Veel bedrijven hebben hun meters echter nog niet aangepast. Essent Energie Meetbedrijf kan bij elk bedrijf dat uiterlijk 1 november opdracht geeft, vóór 1 januari een zogenoemde telemetriemeter plaatsen. De opdrachtgever kan er daardoor van verzekerd zijn dat hij direct zelf zijn eigen energieleverancier kan kiezen.

Onlangs stelde de voorzitter van het Platform Versnelling Energieliberalisering, prof. ir. W. Dik, dat aan de vooravond van de opening van de energiemarkt voor deze sector duizenden bedrijven de aanpassing van hun meetinstallatie nog niet geregeld hebben, terwijl zij pas een andere leverancier kunnen kiezen als zij aan die verplichting hebben voldaan. Het Platform waarschuwde er bovendien voor dat klanten die dat na 1 juli 2002 nog niet hebben gedaan, het risico lopen dat de netbeheerders hen moeten afsluiten. Volgens de wet moet de meetinstallatie van 'vrije' klanten voldoen aan de eisen van de Meetcode. De overheid staat uitbesteding van deze activiteit uitsluitend toe als de opdracht wordt verstrekt aan een toegelaten meetbedrijf.

Voldoende capaciteit
Het Meetbedrijf van Essent Energie laat in een reactie hierop weten dat het bij klanten die uiterlijk eind deze maand opdracht geven, nog op tijd een nieuwe meter kan plaatsen. Ook klanten die pas op een later tijdstip opdracht kunnen geven om een nieuwe meetinstallatie te plaatsen, zal Essent Energie Meetbedrijf zo snel mogelijk helpen. Het bedrijf kan dan echter plaatsing vóór 1 januari niet garanderen. Het Meetbedrijf biedt deze service zowel voor klanten van Essent Energie als aan bedrijven die een andere leverancier hebben.

Gecertificeerd
Essent Energie Meetbedrijf is sinds maart 2001 het eerste toegelaten ISO 9001-gecertificeerde meetbedrijf. Het heeft een onafhankelijke positie. Als Toegelaten Organisatie opereert het Meetbedrijf zowel voor Essent als voor derden en kan het in heel Nederland zijn diensten aanbieden.
Essent Energie Meetbedrijf installeert, beheert en onderhoudt meetinstallaties en leest meetinrichtingen op afstand uit. De gegevens worden vervolgens vertaald naar informatie die van belang is voor de klant. Met de meetgegevens zijn klanten in staat kostenbesparingen te realiseren: zij kunnen hun energieverbruik beter voorspellen en hierop hun beleid voor de inkoop van energie afstemmen. Meetinformatie is ook een voorwaarde voor de vrije keuze van een energieleverancier door bedrijven. Alleen op die basis is het mogelijk te 'switchen'.

Informatie
Bedrijven die meer willen weten over de mogelijkheid om hun meter aan te passen, kunnen contact opnemen met Essent Energie Meetbedrijf, telefoon (038) 851 22 22, of via e-mail: info@meetbedrijf.nl.

Meer informatie over Essent en de diensten van Essent Energie voor de zakelijke markt is te vinden op www.essent.nl.

Noot voor de redactie,