ARS T & TT

Verzachting van fileleed door TravelStar

Persbericht Den Haag 23 oktober 2001

Tijdens het congres 'Signalen voor de toekomst' op 23 oktober kondigt Rijkswaterstaat de verkrijgbaarheid aan van de TravelStar filedetector. De TravelStar filedetector is
een gebruikersvriendelijke boordcomputer voor presentatie van landelijke fileinformatie. De aankondiging van Rijkswaterstaat volgt op de afsluiting van de ontwikkelings- en testfase van de TravelStar die in opdracht van Rijkswaterstaat is uitgevoerd in 2000 en 2001 door ARS T&TT.
De TravelStar toont op een zakcomputer een electronische wegenkaart in kleur met alle actuele landelijke en regionale files. De zakcomputer wordt in een houder op het dashboard geplaatst. De TravelStar registreert via satellieten de positie van het voertuig waardoor de automobilist de wegenkaart van de directe omgeving ziet en zodoende niet onnodig hoeft te bladeren. De fileinformatie en positie van de auto komen uit de TravelStar black-box onder het dashboard. De landelijke fileinformatie die de TravelStar toont is gratis. De Travelstar kan worden gebruikt op de meeste gangbare zakcomputers, bijvoorbeeld die van Compaq, Hewlett Packard en Casio. Deze zakcomputers worden steeds populairder als mobiele electronische agenda, rekenmachine, spreadsheet, tekstverwerker, webbrowser en voor andere toepassingen die aansluiten bij de thuis- en kantooromgeving.
De TravelStar is een jaar lang intensief beproefd door Rijkswaterstaat en een groep van 1000 automobilisten en vrachtwagenchauffeurs. De resultaten van de tests zijn positief en tonen bijvoorbeeld aan dat 90% van de ondervraagde berijders de TravelStar intensief gebruikt. Ongeveer 30% van de gebruikers geeft zelfs aan door de informatie op de TravelStar regelmatig een alternatieve route te kiezen. Het blijkt dat de TravelStar een welkome aanvulling is op de radio-verkeersinformatie die alleen op de hele en halve uren wordt uitgezonden en waar binnen 2-3 minuten een lange, niet-complete en voor de automobilist vaak onoverzichtelijke lijst met files wordt voorgelezen.
De TravelStar is verkrijgbaar via de detailhandel. Vanaf 26 oktober is de TravelStar verkrijgbaar bij Radio Correct in Rotterdam. De uitbreiding van de TravelStar met een routeplanner, fiscale kilometerregistratie en routenavigatie is voorzien. De TravelStar is ontwikkeld door ARS Traffic & Transport Technology. ARS Traffic & Transport Technology BV (Den Haag) is een Nederlandse onderneming gespecialiseerd in oplossingen voor de snelgroeiende Europese markt van verkeer- en vervoertechnologie.

Voor meer informatie en documentatie:
ARS Traffic & Transport Technology, Oranjestraat 7, 2514 JB Den Haag Websites: www.ars.nl, www.travelstar.nl
Telefoon: 070.3608559
Fax: 070.3656468
Frank Hagemeier, Manager Marketing & Sales (hagemeier@ars.nl, tel.
06.20606686)
Jan Linssen, Algemeen directeur (linssen@ars.nl, tel. 06.53212552)

23 okt 01 13:56