Gemeente Deventer

Deventer investeert in toerisme en recreatie

COLLEGE KEURT VOORSTELLEN TOERISME EN RECREATIE GOED

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met vier projectvoorstellen vanuit het grotestedenbeleid-programma toerisme en recreatie. Het gaat om Deventer Gastvrije Hanzestad op internet, Deventer Uit-agenda nieuwe stijl, een afdeling plattelandstoerisme en het instellen van recreatieve entrees met gebiedsinformatie over de stad en het buitengebied. Met deze vier projecten is een investering gemoeid van 446.250 gulden (202.499,42 euro).

Het project ?Deventer Gastvrije Hanzestad op internet? is bedoeld om op professionele wijze de mogelijkheden voor toerisme, recreatie en vrije tijd in Deventer aan te bieden met daarbij doorverwijzingen naar andere aanbieders. De VVV Deventer is verantwoordelijk voor ?Deventer Gastvrije Hanzestad? op internet. De uitvoering vindt plaats in nauwe samenwerking met de Stichting Stadsmarketing, CAI media en partners in toeristische taakgroepen. De internetsite is binnenkort te zien op www.deventer.nl. De gemeentelijke bijdrage is voor ontwerp- en opstartkosten en kosten voor onderhoud en interactie.

Deventer agenda

Het coördineren van de maandelijkse Uit-agenda is al enkele jaren in handen van de Culturele Raad Deventer en de VVV Deventer. In het beleidsplan Toerisme en Recreatie van de gemeente is aangegeven dat het wenselijk is inwoners en bezoekers beter te informeren over de mogelijkheden op het gebied van toerisme, recreatie en vrije tijd. Daarom wordt de huidige Uit-agenda herzien. De agenda geeft maandelijks een overzicht van alle activiteiten op het gebied van cultuur, toerisme, recreatie en vrije tijd in gedrukte vorm en op internet. De agenda wordt gratis verspreid onder tal van instellingen en horecagelegenheden in de gemeente. Daarnaast verschijnt het als bijlage in het Deventer Dagblad. Vanuit het grotestedenbeleid (GSB) wordt eenmalig bijgedragen aan de kosten voor het ontwerp van de krant en internetsite, het ontwerp en de productie van de displays en de eerste introductie van de agenda.

Plattelandstoerisme

In het beleidsplan is verder vastgesteld dat recreatieve activiteiten in het buitengebied prioriteit verdienen. Daartoe is een taakgroep plattelandstoerisme van start gegaan. De deelnemers in de taakgroep zijn een optelsom van verschillende activiteiten in het buitengebied. In overleg met de gemeente gaat de VVV Deventer een afdeling plattelandstoerisme oprichten en een projectmedewerker aantrekken voor uitvoerende werkzaamheden. Het project start in eerste instantie voor een periode van drie jaar. Als proefproject denkt de VVV Deventer aan de uitgave van een recreatiekaart. Andere activiteiten hebben betrekking op het versterken van de recreatieve infrastructuur, passende bewegwijzering en het realiseren van nieuwe bedrijvigheid in de overnachtingsector op agrarische bedrijven zoals boerderijkamers. Vanuit het GSB wordt bijgedragen aan de opstartkosten, de personele kosten en uitvoerende activiteiten. Om de afdeling succesvol te maken wordt ook een beroep gedaan op Europese en provinciale middelen.

Recreatieve entrees

Vrije tijd heeft zich ontwikkeld als basisbehoefte. Er is een aantal knooppunten waar recreanten en routes samenkomen. Op die punten wil de gemeente informatie verstrekken over de mogelijkheden in het aangrenzende buitengebied, maar ook over de stadswijk waarin het knooppunt ligt. De informatie staat op een paneel op een plek waar bezoekers kunnen parkeren.

Op die locaties worden bezoekers gestimuleerd over te stappen op de fiets of het gebied te voet verder te verkennen. Zo worden stad en buitengebied letterlijk verbonden. De gemeente wil met voorzieningen en de horeca in de directe nabijheid van de knooppunten overleggen op welke wijze aanvullende dienstverlening aan zowel inwoners als recreanten is te geven. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan de verkoop van routeboekjes over het gebied. Op de Worp en een nog te bepalen locatie in Colmschate komen in 2003 de eerste informatiepanelen. Meer panelen volgen in 2004.

De voorstellen sluiten aan bij het GSB-programma toerisme en recreatie waarmee de gemeenteraad op


1 mei 2000 heeft ingestemd. Het raadsbesluit omvatte onder meer een besteding van 777.000 gulden (352.587,23 euro) voor dit programma. Daarbij is vastgesteld dat het niet-fysieke budget bestemd is voor activiteiten vanuit VVV, bureau Hanzesteden en projecten in het buitengebied.