Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 01-39

Den Haag, 23 oktober 2001

NMa: akkoord met financiering verwijdering auto's en gevelelementen

De directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) gaat akkoord met financiering van de verwijderingssystemen voor auto's en kunststof gevelelementen. De systemen betekenen winst voor het milieu, aangezien zonder deze collectieve systemen vermoedelijk geen recycling van de grond zou zijn gekomen.

Het verwijderingssysteem voor autowrakken is een initiatief vanuit de autobranche. De producenten en importeurs hebben de Stichting Auto & Recycling aangesteld om zorg te dragen voor recycling-activiteiten. De activiteiten worden gefinancierd vanuit een fonds, dat gevoed wordt door een verwijderingsbijdrage van EURO 45 die per auto wordt afgedragen door producenten en importeurs. Het gaat alleen om auto-onderdelen die economisch niet rendabel te demonteren zijn. De markten voor economisch rendabele montage van en handel in gebruikte auto-onderdelen worden dus niet beïnvloed door het verwijderingssysteem. Producenten en importeurs zijn voorts niet verplicht de door hen betaalde verwijderingsbijdrage door te berekenen aan hun afnemers.

De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) heeft de Stichting Recycling VKG opgericht voor verwijdering van kunststof profielen en kozijnen. De stichting zorgt voor inzameling en verwerking en heft een bijdrage op de in Nederland op de markt gebrachte kozijnen. Ook dit systeem voorziet niet in een verplichte afwenteling op de eindgebruikers.

Deze verwijderingsbijdragen zijn niet wettelijk verplicht, zoals nu nog op veel facturen staat aangegeven, maar gewone kostenposten voor ondernemers, die ze al dan niet in de prijs verwerken.