Gemeente Heumen

23-10-2001

Alg. beschouwingen DGH

Algemene Beschouwingen bij de gemeentebegroting 2002:

Fractie Democraten Gemeente Heumen (4 zetels; wethouder Mevr. M. de Graaff-Ter Horst)

Heumen, Oktober 2001

Algemeen bestuur:

Nu binnenkort de raad de begroting voor het volgend jaar gaat vaststellen, en terug kijkt naar de periode 1998-2002 die nu ten einde loopt, moet D.G.H. vaststellen dat deze periode niet altijd politiek over rozen is gegaan.
3 raadsleden en één wethouder zijn vroegtijdig vertrokken om verschillende redenen.
Compromissen moesten soms worden gemaakt om de gelederen gesloten te houden, zowel in de raad als binnen de eigen fracties. Dit alles heeft nog al eens geleid tot gemiste kansen waardoor plannen te laat, of zelfs helemaal niet tot uitvoering zijn gekomen. Met belangstelling kijken wij uit naar de komende raadsperiode wanneer het dualistisch systeem en de bestuurlijke vernieuwing hun intrede doen, hoe deze zich in onze gemeente in de praktijk zal gaan ontwikkelen. Zeker is dat er politiek nog al wat gaat veranderen. Wij blijven als dorpspartij D.G.H. van mening, dat niet in alle opzichten een strikt duaal stelsel moet worden doorgevoerd, zodat de rechtstreekse band tussen kiezers en gekozenen in stand blijft. Als straks het college van B & W toch op enige afstand van de raad komt te staan, mag het niet zo zijn dat er besluiten worden genomen die onomkeerbaar zijn.
Er zal met name gewerkt moeten worden aan ambtelijke ondersteuning van de raad maar zeker naar onze burgers in het kader van het interactieve beleid.

Financiën:

De voorstellen die uw college doet om de begroting sluitend te maken door toepassing van de inflatie correctie en een aanvulling uit de algemene reserves + een correctie van de rentevergoeding op belegde reserves, heeft onze instemming.
Wel zien wij met belangstelling uit naar de nota reserves en voorzieningen die aan het begin van de nieuwe raadsperiode ons is toegezegd.

Voorlichting - informatie:

De klantgerichte organisatie die bij de aanvang van deze raadsperiode zo hoog in vaandel stond, is nog steeds niet wat wij er allemaal van verwacht hadden.
Een sluitend controle systeem voor registratie, de beantwoording van post, brieven die zoek raken, vormen nog steeds een probleem. Burgers moeten met hun vragen en klachten terecht kunnen bij een vast telefoonnummer waar zij ook alle informatie krijgen, hoe de procedure verloopt en wanneer de zaak opgelost of verholpen wordt. Wel constateerd D.G.H. een belangrijke verbetering voor wat betreft de verbinding in Regiodiek, een goed gelezen pagina die naar onze mening nog meer geoptimaliseerd kan worden door regelmatige voorlichting over verschillende onderwerpen die de burgers aangaan en daarom herhaling behoeven.
De stijgende belangstelling voor voorlichting via de gemeentelijke web-site, vormt een belangrijke schakel bij de informatie uitwisseling binnen onze gemeente.

Openbare werken en verkeersveiligheid:

De basis voor verkeersveiligheid is gelegd in het veelbesproken verkeersplan, veiligheid voor fietsers en voetgangers vereist snelheidsmatiging van het auto verkeer, duidelijk aangegeven fietsstroken langs wegen die dit mogelijk maken en goede oversteekplaatsen.
D.G.H. heeft destijds bij de behandeling van dit plan er op aangedrongen, datgene in uitvoering te nemen wat het meest noodzakelijk is, ook het geen dat door de commissie O.W. zou worden aangedragen en uit interactie met aanwonenden.
D.G.H. is van mening dat de uitvoering op verschillende plaatsen is doorgeslagen en materialen - werk en dus geld op een betere wijze had kunnen worden besteed, zodat veel ergernis en overlast bij de aanwonenden voorkomen had kunnen worden.
Met tevredenheid stellen wij vast dat de reconstructie en herinrichting van de Rijksweg in het centrum van Malden tot volle tevredenheid van iedereen is voltooid.
Als straks het winkelcentrum met het omliggende gebied na uitbreiding en reconstructie, die uitstraling geeft die men ervan verwacht, is het hart van Malden compleet.
Voor het komende begrotingsjaar, maar ook in het meerjarenplan staan enorme bedragen voor reconstructie en opknapbeurten van wegen binnen onze gemeente, voor de Broekkant en Hoogstraat - Schoonenburgseweg staan de plannen in grote lijnen op papier, ook de plannen voor de laatste fase voor de afwerking in het centrum van Heumen en de ingang van het dorp aan de westkant vanaf de J.J. Ludenweg liggen klaar, ook daarvoor zijn gelden vrijgemaakt.
Maar rond de laatste twee is het stil ( erg stil ), toegezegd is dat deze nog dit jaar tot uitvoering zouden komen.
De Droogsestraat is door allerlei procedures een kwestie van lange adem geworden, al jaren zitten de ondernemers van de Hoge Brug te wachten op een goede ontsluiting naar de Rijksweg, welke stappen zet het college om dit te bespoedigen ?

Ruimtelijke ordening:

Onlangs is door de raad krediet beschikbaar gesteld voor een op te stellen woonvisie, uit die nota moet duidelijkheid komen over het beleid ten aanzien van wonen en werken.
D.G.H. verwacht dat er dan ook meer duidelijkheid komt voor het kleine kernenbeleid.
Want van het project kernenbeleid, dat ons aan het begin van deze raadsperiode is toegezegd, waarin het bestaande en toekomstige beleid gebundeld zou worden en belangrijke beleidsbeslissingen niet meer geïsoleerd zouden worden genomen, is helemaal niets van terecht gekomen, zelfs niet in de vorm van een proefproject. Wij vinden als D.G.H dat juist de kleine kernen het behoud van hun eigenheid verdienen, dat versterkt moet worden door een plan van aanpak.
Hierover zal het college regelmatig en constructief overleg moeten voeren met de provincie.
Steeds weer pleit D.G.H. ervoor dat wonen en werken in elkaars nabijheid mogelijk moet zijn, lokale ondernemingen zijn een belangrijke bron van werkgelegenheid, veel mensen zijn aangewezen op werk in hun directe omgeving.
Na het bestemmingsplan buitengebied dat door de raad is vastgesteld en een begin gemakt wordt met het zogenaamde reparatieplan, zal er nog duidelijker gekeken moeten worden naar wonen en werken in de directe omgeving.
D.G.H. pleit ook voor een heroriëntatie voor wat betreft het gebruik van vrijkomende agrarische bebouwing.

Duurzaamheid - groen - milieu:

Duurzaamheid is ook een kernbegrip in onze gemeente geworden, ook wij gaan van groei naar bloei.
Het zijn prachtige volzinnen maar de werkelijkheid is anders, meerdere malen maakte D.G.H. u opmerkzaam op de ernstige verloedering van straten- pleinen en trottoirs, die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.
Vorig jaar heeft u als college ons al een notitie over de onkruidproblematiek toegezegd, waar blijft deze toch ? Al meerdere malen heeft D.G.H., maar ook andere fracties voorstellen en suggesties aangedragen, zelfs heel eenvoudige en milieuvriendelijke, wat heeft u ermee gedaan ?
Er is niets te merken op straat, geen artikeltjes in de verbinding, u merkt wel op dat het afgelopen jaar de onkruidbestrijding de nodige aandacht heeft gehad, en zichtbaar zou zijn geweest in het straatbeeld, ja wat ? nog meer groen ?
Het is jammer dat wij nog steeds niets horen over metingen en in kaart brengen van geluidshinder.
D.G.H. heeft ook hier al meerdere malen op aangedrongen, met name het dorp Heumen heeft nog steeds te maken met toenemende geluidsoverlast door het steeds groter aantal vervoersbewegingen op de A73. Vorig jaar is het met een dooddoenertje door u afgedaan, wij verwachten nu een beter antwoord daar wij anders in tweede termijn daar dieper op in zullen gaan.
De hondenoverlast in de omgeving van de poepveldjes is nog steeds groot, begrijpelijk omdat ook deze dieren op tijd hun agressie kwijt moeten.
Vorig jaar heeft D.G.H. dan ook gevraagd om hondenspeelveldjes waar ze vrij rond kunnen dollen, wij hebben u de locaties aangewezen die zonder hoge kosten (alleen een paar bordjes) te realiseren zijn. Wanneer ?

Tot slot:

Over niet al te lange termijn zullen wij een zogenaamde stationaire gemeente worden, wat inhoudt dat we te maken krijgen met extra kortingen uit het gemeentefonds, ook herschikking van componenten uit het wegenfonds van klein naar groot begint al zichtbaar te worden. Ook de risicoparagraaf geeft een goed beeld van de latent aanwezige problemen - en problemen kosten geld.
Het blijkt dat het college en ook de raad tegenstanders zijn van onnodige lastenverzwaring voor de burgers.
Daarom zal het zaak zijn dat bij nieuw beleid ruimte wordt gevonden door afschaffen, of bezuinigen op oud beleid.
De belofte aan het begin van deze raadsperiode dat nieuw voor oud zou worden ingeruild is tot heden nog niets van terecht gekomen.

D.G.H. stelt vast dat deze begroting die voor het eerst gepresenteerd wordt in Euro's, met de grootste zorg is opgesteld. Wij weten dat iedereen hiervoor zijn/haar steentje heeft moeten bijdragen.
Het is dan ook gepast hiervoor onze dank uit te spreken aan de gehele ambtelijke organisatie.

Democraten Gemeente Heumen

Gerard van Elferen
Ronald Peters
Michel Geerts