25 oktober 2001: lancering Microsoft Windows XP

Industrie maakt zich op voor introductie van nieuw besturingssysteem

Schiphol-Rijk, 8 mei 2001 - Microsoft Windows XP, de volgende versie van Windows, zal vanaf donderdag 25 oktober 2001 beschikbaar zijn op nieuwe PC's, en voor de losse verkoop, als volledig pakket en als upgrade-versies. Windows XP verschaft de gebruiker niet alleen een geheel nieuwe 'look', maar ook een besturingssysteem dat gebaseerd is op een verbeterde Windows 2000-kern die gebruikers nieuwe mogelijkheden biedt voor creativiteit en communicatie. Windows XP vormt een nieuwe standaard qua prestatievermogen, betrouwbaarheid, veiligheid en eenvoud. Op 25 oktober zal het besturingssysteem in twee uitvoeringen beschikbaar komen: Windows XP Home Edition en Windows XP Professional.

"Houdt de datum maar vast vrij: de lancering van Windows XP op 25 oktober wordt een historische dag voor onze klanten en voor de industrie," zegt Steve Ballmer, president en chief executive officer van Microsoft. "Windows XP wordt het beste Windows-besturingssysteem tot nu toe. Microsoft gaat samen met haar partners tot het uiterste in de creatie van geheel nieuwe gebruikservaringen die PC-gebruikers overal ter wereld verbaasd zullen doen staan."

De lancering van Windows XP wordt het grootste marketingevenement in de geschiedenis van het bedrijf. Alleen al in de eerste vier maanden zal Microsoft twee maal zo veel investeren als bij de lancering van Windows 95.

"IDC verwacht dat er aan het eind van 2002 meer licenties van Windows XP Home en Windows XP Professional verkocht zullen zijn dan van ieder ander Windows-besturingssysteem in het eerste jaar na de lancering," zegt Al Gillen, analist bij IDC. "Daarmee zal Windows XP de snelst geaccepteerde versie van Windows tot nu toe zijn."

De industrie heeft breed haar ondersteuning uitgesproken voor Microsoft en Windows XP:

"De combinatie van Windows XP en Compaq PC's zal zorgen voor een volledig nieuwe beleving voor onze klanten, zowel thuis als op het werk en onderweg," zegt Mike Larson, senior vice president en general manager van Compaq's Access Business Group. "Compaq verwacht zeer sterke verkopen tijdens de komende feestdagen en we zijn vast besloten onze klanten de allerbeste Windows XP-beleving te bieden."

"PC's die de Intel Pentium 4 processor combineren met Windows XP zullen de mogelijkheden van digitale video en audio binnen ieder's bereik brengen," zegt Paul Otellini Executive Vice President & General Manager van de Intel Architecture Group. "De lancering van Windows XP vormt een ongekende kans voor de gehele industrie om PC's met geheel nieuwe mogelijkheden te verkopen. Intel zal ruim investeren in de marketing van de nieuwe mogelijkheden van Pentium 4 PC's, meer dan we ooit eerder hebben geïnvesteerd."

"Windows XP is de versie van Windows waar we op hebben zitten wachten," zegt Kyle Mashima, senior vice president van Adobe. "We zijn zeer enthousiast over Windows XP. Wij zullen samen met Microsoft onze klanten helpen om te profiteren van geheel nieuwe mogelijkheden."

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.