Delft Instruments N.V.

P E R S B E R I C H T

DELFT INSTRUMENTS' DOCHTER NUCLETRON ONTVANGT VERGUNNING VOOR DE MARKETING VAN DE SEEDSELECTRON®, EEN SYSTEEM VOOR DE BEHANDELING VAN PROSTAATKANKER

Delft Instruments N.V. maakt bekend dat haar dochteronderneming Nucletron B.V. vergunning heeft ontvangen van de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten van Amerika voor de marketing van de seedSelectron®, een innovatieve oplossing voor behandeling van prostaatkanker op basis van de permanente implantatie van radioactieve "seeds".

Het seedSelectron® systeem vermindert de voorbereidingstijd voor de operatie aanzienlijk en geeft een maximale stralingsbescherming voor en tijdens de operatie voor het team dat de operatie uitvoert.

Dankzij geïntegreerde behandelingsverificatie- en kwaliteitbeheersingsfaciliteiten zijn de veiligheid en de betrouwbaarheid van de behandeling enorm verbeterd.

Nucletron heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van een volledig nieuwe oplossing voor de behandeling van prostaatkanker met radioactieve seeds. De seedSelectron® is het hoofdelement in de nieuwe productlijn het Nucletron FIRST (Fully Integrated Real-time Seed Treatment) systeem en is het eerste geautomatiseerde systeem voor seed implantaties ter wereld. Een ander deel van het investeringsprogramma is het opzetten van een productielijn voor radioactieve seeds, waartoe Isotron Isotopentechnik GmbH werd opgericht, eveneens een volledige dochter van Delft Instruments.

De vinding van Nucletron brengt de seed implantatieprocedure op een hoger niveau door de arts een systeem te verschaffen dat nauwkeurig en veilig de radioactieve seeds in de voorgeschreven positie brengt. Door middel van een real-time verbinding met de software van het planningsysteem kan de arts het behandelingsplan tijdens de operatie aanpassen, gebaseerd op de klinische waarnemingen. Dit resulteert in een optimale bestraling van de tumor met de therapeutische dosis.

De vergunning om dit innovatieve product op de markt te brengen betekent een belangrijke mijlpaal in Nucletron's meerjarig investeringsprogramma voor nieuwe producten ter behandeling van prostaatkanker. Dit investeringsprogramma van enige tientallen miljoenen guldens over meerdere jaren verspreid, werd aangekondigd in juli 2000 en de eerste producten zouden naar verwachting gedurende 2001 op de markt worden gebracht.

In de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie worden jaarlijks meer dan 300.000 nieuwe gevallen van prostaatkanker vastgesteld. Brachytherapie (behandeling met radioactieve bronnen dichtbij of in de tumor) is de snelst groeiende van alle beschikbare behandelingsmethoden. Dit komt voornamelijk omdat 90% van de patiënten, waarbij in een vroeg stadium prostaatkanker is vastgesteld, na een brachytherapiebehandeling weer een volledig normaal leven kan leiden. In combinatie met screeningprogramma's voor een vroege diagnose van prostaatkanker is de verwachting dat het aantal patiënten, dat succesvol met de nieuwe permanente seed implantatieprocedure kan worden behandeld, in de komende jaren aanzienlijk zal stijgen.

Nucletron B.V. heeft wereldwijd een leidende positie op het gebied van systemen voor radiotherapie en thorax imaging (röntgenapparatuur voor borstkasonderzoek). Nucletron heeft wereldwijd 11 kantoren inclusief het hoofdkantoor in Nederland en heeft sedert meer dan 25 jaar een leidende positie op de radiotherapiemarkt voor afterloaders. Nucletron B.V. is een dochter van Delft Instruments N.V.

Delft Instruments N.V., genoteerd op Euronext Amsterdam, is de holding van een internationale groep van ondernemingen met circa 1000 medewerkers en een jaaromzet van ruim EUR 180 miljoen. Delft Instruments verkoopt voornamelijk onder eigen regie ontwikkelde en/of vervaardigde hoogwaardige instrumenten, systemen en software voor medische, industriële en wetenschappelijke toepassingen, aangevuld met handelsproducten.

Raad van Bestuur Delft Instruments N.V. Delft, 25 oktober 2001

E.H. de Groot, voorzitter

Voor nadere informatie: E.H. de Groot
tel. 015 2601 206
email : ehdegroot@delftinstruments.nl

Website Delft Instruments: http://www.delftinstruments.com