Persbericht Trimbos-instituut

Speciale aandacht voor preventie van psychische problemen

Utrecht, 25 oktober 2001. Preventie van psychische problemen krijgt in de komende vijf jaar extra aandacht. Door het ministerie van VWS zijn vier onderwerpen geslecteerd waarop het beleid zich speciaal zal richten. Het gaat om depressie, om kinderen van ouders met psychische problemen, om arbeidsrelevante psychische problematiek en om sociale psychiatrie. Het Trimbos-instituut heeft een viertal factsheets ontwikkeld waarin beknopt wordt aangegeven waarom deze onderwerpen speciale aandacht behoeven.

Inmiddels kent elk probleemgebied een aantal, wetenschappelijk goed onderbouwde, aangrijpingspunten. Voor de preventie van psychische problemen kan gebruik worden gemaakt van zulke aangrijpingspunten. Het gaat daarbij onder meer om de herkenbaarheid van groepen met een verhoogd risico (ten behoeve van selectieve preventie) en herkenning van mensen die de eerste symptomen van het probleem al hebben (geïndiceerde preventie ter vermijding van erger). Inhoudelijk kunnen deze preventieve interventies zich richten op het beïnvloeden van risicofactoren en op het versterken of aanbrengen van beschermende factoren. Welke factoren dat precies zijn, staat in de factsheets beschreven. Het gaat om interventies waar in Nederland of in het buitenland gunstige ervaring mee is opgedaan en waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat zij effectief zijn. De factsheets zijn voor f 5,- te bestellen bij het Trimbos-instituut 030-297 11 80, of per fax 030 297 11 11. Factsheets: 1: Depressie (bestelnummer: AF0392), 2. Kinderen van ouders met psychische problemen (bestelnummer: AF0391), 3. Arbeidsrelevante psychische problematiek (bestelnummer: AF0389), 4. Sociale psychiatrie (bestelnummer: AF0390)

Gids preventie psychische stoornissen en verslavingen In 1999 verscheen de (eerste) Gids GGZ-preventie. Het was de start van een traditie die werd ingezet door het Trimbos-instituut, Zon-MW en GGZ-Nederland met de bedoeling elke twee jaar een update van preventie in de (geestelijke) gezondheidszorg te verzorgen. In de eerste gids zijn de werkwijze en doelstellingen van preventie uitvoerig beschreven. Tevens werd een wetenschappelijke classificatie gemaakt van preventie rond verschillende themas. Inmiddels is de Tweede gids preventie psychische stoornissen en verslavingen verschenen (bij de gids zit een aparte samenvatting voor managers en bestuurders). De auteurs, E. Bohlmeijer en P. Cuijpers van het Programma Vroegsignalering van het Trimbos-instituut, kijken in de Tweede Gids met enige afstand naar preventie in Nederland. Welke ontwikkelingen heeft preventie de afgelopen jaren doorgemaakt? Wat is de wetenschappelijke status van het vak? Wat zijn op dit moment de belangrijkste knelpunten en kansen voor preventie? Welke prioriteiten kunnen worden aangelegd om het voorkomen van psychische stoornissen en verslavingen verder te versterken?
De gids is te bestellen bij het Trimbos-instituut 030- 297 11 80, of per fax (030) 297 11 11. Bestelnummer AF0388, kostprijs fl. 25.00.


---

_____

Voor meer informatie en recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met Henk Maurits (030-2971139) of Harald Wychgel (030-2971116), voorlichters van het Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11