Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 52, 25 oktober 2001

PPE begroting 2002: Continuering bestaand beleid

De begroting van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gaat uit van een voortzetting van het bestaand beleid. Voor het boekjaar 2002 is wel een aantal nieuwe ontwikkelingen verwerkt zoals de monitoring Mg, monitoring residuen, biologische pluimveehouderij en het Schothorstproject inzake het hongergevoel bij vleeskuikenouderdieren.

De PPE-begroting is voor 2002 uitgekomen op ruim 10,1 miljoen EUR; dat is een verhoging van 1,33 miljoen EUR ten opzichte van de herziene begroting over 2001. Een belangrijk verschil zit in het overboeken van de reserves van 1,5 miljoen EUR vanuit het Landbouwschap voor het fonds `stamping out'.

De activiteiten vanuit het PPE worden gefinancierd uit heffingen, opbrengsten uit beleggingen en reserves, die worden afgebouwd. Zo zal de reserve voor eind 2002 met 700.000 EUR gedaald zijn ten opzichte van het boekjaar 2001.

Het PPE gaat er in de begroting vanuit dat de omvang van de productie over de hele linie zal dalen. Het gevolg is dat voor veel geledingen in de pluimveesector de tarieven zullen stijgen, met uitzondering van de Mg-heffing die teruggebracht wordt op het niveau van 1999.

Herziening 2001

In de herziene begroting voor 2001 is opgenomen de reserve stamping out, die nog bij het Landbouwschap aanwezig was. Er is geen rekening meer gehouden met kosten voor de nieuwe regeling voor de vaccinatie tegen NCD, die inmiddels door het ministerie is overgenomen. Mocht het bedrijfsleven dit ten dele financieren, dan gebeurt dat ten laste van het Diergezondheidsfonds, waarvoor mogelijk een extra heffing moet worden ingesteld. Datzelfde geldt voor de ruimingskosten bij een Salmonellabesmetting.

Tenslotte nog over het boekjaar 2002: de begroting is voor het eerst geheel in euro's opgesteld. Voor de handhaving van de regelgeving in de pluimveesector zijn drie kamers van het tuchtgerecht actief. De algemene uitgaven voor pluim-veegezondheidszorg zijn enigszins verhoogd. Onder de post `apparaatskosten' is opgenomen de nieuwe huisvesting voor het PPE in een nieuw huurpand in Zoetermeer.