College voor zorgverzekeringen

Kaspositie Ziekenfondswet en AWBZ gezond
25 oktober 2001
Oktoberraming 2001 ZFW en AWBZ

Het College voor zorgverzekeringen verwacht in 2001 een uitgavenstijging van 9,5% bij de Ziekenfondswet (ZFW) en 9,7% bij de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Door een opslag op de lastendekkende premie in 2000 en met name in 2001 laten de kassen in beide jaren een positief exploitatiesaldo zien. Bij de Algemene Kas resulteert dat per ultimo 2001 in een overschot van f 2,1 miljard en bij het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten (AFBZ) in een overschot van f 1,3 miljard.
Dit blijkt uit het rapport 'Uitgaven en financiering Ziekenfondswet en AWBZ 2000 - 2001', dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in zijn vergadering van 25 oktober 2001 heeft vastgesteld. In dit rapport geeft het College een actualisatie van de uitgavenontwikkeling in het jaar 2001 ten opzichte van het premie-advies in april.

Uitgaven
De uitgaven ZFW stijgen in 2001 met f 2,7 miljard en komen uit op f 31,4 miljard. Deze uitgavenstijging wordt grotendeels veroorzaakt door het terug-dringen van de wachtlijsten in de ziekenhuisverpleging, het gebruik van nieuwe medicijnen en de aangepaste tarieven voor de beroepsbeoefenaren per 1 juli. De uitgaven in het kader van de AWBZ stijgen in 2001 met f3,1 miljard naar f 35,6 miljard. Deze stijging met bijna 10% vloeit in hoofdzaak voort uit loon- en prijseffecten en aanvullende middelen om de wachtlijsten terug te dringen. De uitgaven voor Geestelijke Gezondheidszorg komen dit jaar uit boven de f 6 miljard, die voor Gehandicaptenzorg boven de f 8 miljard. De uitgaven voor Verpleging & Verzorging blijven net onder de f 20 miljard.

Vergelijking Oktoberraming 2001 met Zorgnota 2002 Een vergelijking van de uitgavenraming voor 2001 met de recent verschenen Zorgnota 2002 laat zien dat het CVZ bij de ZFW f 136 miljoen lager uitkomt dan het ministerie van VWS. De grootste verschillen doen zich voor bij de ziekenhuisverpleging en de farmaceutische hulp.
Vergelijking van de uitgavenraming voor de AWBZ met de Zorgnota 2002 laat zien dat het CVZ bij de AWBZ f 281 miljoen hoger uitkomt dan VWS. De grootste overschrijdingen doen zich voor bij met name Verpleging & Verzorging en de Gehandicaptenzorg, waar de uitgaven voor 2001 naar verwachting honderden miljoenen hoger gaan uitvallen dan in de Zorgnota 2002 is voorzien. Dit in tegenstelling tot de Geestelijke Gezondheidszorg, waar de uitgavenraming achterloopt op de Zorgnota. De forse overschrijding in de Verpleging & Verzorging en de Gehandicaptenzorg moet gerelativeerd worden in het licht van de terughoudende inschatting van VWS dat lang niet alle door instellingen opgenomen middelen ook daadwerkelijk tot besteding zullen leiden.Dit zal blijken bij de afrekening over 2001.

Driemaal per jaar maakt het College voor zorgverzekeringen ramingen van de uitgavenontwikkeling in de ZFW en de AWBZ. In de maand april monden de ramingen uit in de premie-adviezen voor het volgende jaar. In de maanden oktober en december actualiseert het CVZ de aprilramingen op basis van nieuwe informatie. In oktober komt alleen het lopende jaar aan bod. In december wordt ook de raming voor het volgende jaar ten opzichte van de aprilraming herzien. De ramingen zijn belangrijke producten in het kader van de uitgavenontwikkeling en het beheer van de Algemene Kas (ZFW) en het Algemeen Fonds (AWBZ).

Auteur: John van der Pas, telefoon 020 - 3475605
Mutatiedatum 01/10/25 14:13:33