College voor zorgverzekeringen

Minder regels voor verstrekken van hulpmiddelen 25 oktober 2001
CVZ-rapport 'Deregulering hulpmiddelen op maat'

In de toekomst wordt het eenvoudiger om medische hulpmiddelen te krijgen. Veelal kan dat zelfs zonder voorafgaande toestemming van de zorgverzekeraar en soms zonder voorschrift van de behandelend arts. Ook kunnen gebruiks-normen en gebruikstermijnen uit de wettelijke regeling worden geschrapt. Dat is een forse beperking van het aantal regels ten opzichte van de huidige, zeer gedetailleerde regelgeving. Dit heeft het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in zijn vergadering van 25 oktober 2001 vastgesteld.

In het rapport 'Deregulering hulpmiddelen: deregulering op maat' gaat het CVZ in op de voorstellen van de staatssecretaris van VWS om het aantal regels bij de verstrekking van hulpmiddelen sterk te verminderen.
In het voorstel van de staatssecretaris zouden zorgverzekeraars nog bepalingen over de aanspraken van verzekerden en regels van administratief/procedurele aard in hun verzekeringsreglementen kunnen opnemen. Het gaat dan onder meer over gebruikstermijnen en gebruiksnormen en om de rol en positie die de voorschrijver bij de verstrekking vervult. Het CVZ is echter van mening dat daardoor de aanspraken van verzekerden en de kwaliteit van de zorg kunnen worden aangetast, omdat hierbij in feite de aard en omvang van de basisverzekering aan de orde is.
De door de staatssecretaris beoogde deregulering loopt daarom volgens het CVZ vooruit op de stelseldiscussie, omdat pas dan de politieke vraag aan de orde komt in hoeverre de zorgverzekeraars in hun verzekeringsreglement invulling kunnen geven aan de aanspraken van verzekerden. Deze aanspraken zijn, gelet op het solidariteitsprincipe van de sociale ziektekostenverzekeringen, nu gewaarborgd in publiekrechtelijke regels.

Het CVZ is een sterk voorstander van het stellen van minder regels. Daar waar centrale regelgeving niet doelmatig is, moet deze worden geschrapt. Het CVZ voelt zich in deze opvatting gesteund door de partijen in het veld (o.a. patiënten-, consumenten- en ouderenorganisaties, voorschrijvers/adviseurs, fabrikanten en leveranciers).
Het CVZ stelt voor te komen tot een 'deregulering op maat'. Met dit voorstel komt het CVZ tegemoet aan de wens van de staatssecretaris om het aantal regels te verminderen, terwijl dit voorstel ook kan rekenen op draagvlak bij partijen.
Van een 'deregulering op maat' is naar de mening van het CVZ sprake als rekening wordt gehouden met de volgende aspecten:
* de aanspraak van verzekerden wordt gehandhaafd;
* er is sprake van daadwerkelijke vermindering van regelgeving, dus geen verplaatsing van centrale regelgeving naar reglementen van verzekeraars;

* het medisch voorschrift en de toelichting van de behandelend arts is bepaalde hulpmiddelen noodzakelijk en blijft in de wettelijke regeling;

* in de verzekeringsreglementen worden alleen regels van procedurele en administratieve aard opgenomen;

* het nieuwe voorstel vindt voldoende draagvlak bij de betrokken partijen.

Zodra duidelijk is welke wijzigingen de minister van VWS per 1 januari 2002 zal doorvoeren, stelt het CVZ een plan van aanpak op voor een evaluatie van het effect van de maatregelen.

Auteur: John van der Pas, telefoon 020 - 3475605
Mutatiedatum 01/10/25 14:22:23