GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 25 oktober 2001 17:31

Humanitaire situatie Afghanistan vereist veilige corridors

(25 oktober 2001)

Farah Karimi heeft in Pakistan geconstateerd dat zich een humanitaire ramp onder de Afghaanse bevolking voltrekt. Er zijn nieuwe initiatieven nodig om die humanitaire ramp te bestrijden. Een belangrijk middel daartoe is de instelling van veilige corridors om hulptransporten mogelijk te maken. Bij militaire acties moet daar ook rekening mee worden gehouden. Karimi vraagt Wim Kok zich hier voor in te zetten en vraagt hem tevens druk op Pakistan uit te oefenen om voluit mee te werken aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Het beperken van burgerslachtoffers en het bestrijden van de humanitaire ramp is nodig om de stille acceptatie onder de Afghaanse bevolking niet te verspelen. Farah Karimi is in gezelschap van Eric van der Lee (Stichting Vluchteling) in Pakistan geweest om zich ter plekke te verdiepen in de humanitaire situatie en de positie van de vluchtelingen, in de politieke ontwikkelingen en de perspectieven voor de toekomst van Afghanistan. In Pakistan heeft zij gesproken met plaatselijke vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, met Afghaanse niet-gouvernementele organisaties en met Afghaanse vluchtelingen zelf. Haar algemene indruk is dat de humanitaire situatie in Afghanistan dramatisch is. Die situatie is niet nieuw; 70 a 80% van de problemen was al bekend. Door de bombardementen vanaf 7 oktober is de situatie verder verslechterd.

De Verenigde Naties zijn niet in staat deze humanitaire ramp overtuigend te bestrijden. Daarom zien nieuwe initiatieven nodig om de bevolking te kunnen voorzien van de eerste levensbehoeften. Om dat ook via de grond te kunnen organiseren, zijn 'veilige corridors' noodzakelijk. De ontwikkeling van veilige corridors vereist samenwerking tussen militaire en civiele organisaties. Bij verdere militaire acties moet bovendien rekening worden gehouden met deze veilige corridors en met de humanitaire situatie van de Afghaanse bevolking. Omdat de VN voor distributie in Afghanistan volledig afhankelijk zijn van Afghaanse NGO's, moeten deze NGO's volwaardig worden betrokken bij de vormgeving en uitvoering van humanitaire operaties. Farah Karimi vraagt Wim Kok om zich binnen de Europese Unie en binnen de NAVO in te zetten voor de ontwikkeling van veilige corridors. Ook bij zijn bezoek aan Pakistan zou hij hier aandacht aan moeten besteden.

Verdere druk op Pakistan is nodig, omdat Pakistan het opzetten van nieuwe vluchtelingenkampen tegenwerkt. De vooruitzichten voor vluchtelingen in Pakistan zijn slecht. Daarom is het van het grootste belang dat wordt afgesproken dat de grens open blijft staan voor nieuwe vluchtelingen, dat vluchtelingen niet worden terug gestuurd en dat Pakistan meewerkt aan het opzetten van nieuwe vluchtelingenkampen op fatsoenlijke plekken. Het spreekt voor zich dat de internationale gemeenschap de kosten daarvan voor haar rekening moet nemen. Bovendien moet er voor worden gezorgd dat de passen en wegen naar Afghanistan toegankelijk en begaanbaar blijven, ook in de winter.

De belangrijkste houding onder de Afghaanse bevolking is er een van stille acceptatie. De bevolking is moe en uitgeput van tientallen jaren oorlog en ellende. Ondanks de pijn en angst die de bombardementen teweeg brengen, overheerst vooralsnog de hoop dat dit het begin is van een nieuwe toekomst en een einde aan de huidige situatie. Er wordt veel nagedacht en gesproken over een multi-etnische, democratische regering als opvolger van de Taliban. Deze stille acceptatie en hoop op een betere toekomst is echter zeer kwetsbaar. Dit kan snel omslaan wanneer er teveel burgerslachtoffers vallen of wanneer de humanitaire nood verder oploopt.

Farah Karimi: 06-22247109
25 oktober 2001